Élelmiszerbank

Egy szervezet az élelmiszerpazarlás és az éhezés visszaszorításáért

Elgondolkodtál már rajta, hogy mi történik azzal a kiflivel vagy tojással az áruházban, amit nem vesz meg senki? Szerencsére nem mind a kukában végzi. Magyarországon is van már egy egyesület, amely profi módon juttatja el az áruházaknál felhalmozódó vagy gyártóknál keletkező élelmiszerfelesleget, fölöslegesnek bizonyuló konzervet, tejterméket, húsárut, zöldséget, pékárut, s bármi, még lejárati határidő előtt álló terméket olyan szervezeteknek, amelyek mindezekkel a nélkülözőkön segítenek.

Az Élelmiszerbank indulása, azaz 2005 óta összesen több mint 37 ezer tonnányi élelmiszert osztott szét az országban. Az adományok közel 300 civil szervezeten keresztül több mint 300 000 emberhez jutnak el rendszeresen.
Magyarországon 1,8 millió tonna élelmiszert dobunk ki évente. Ha ezt az élelmiszert kamionokra tennénk, a sor Budapesttől Párizsig érne! 


Az adományok útra készen


Sok gyerek a kenyérnek is tud így örülni

Praktikus tanácsok, mit tehetsz Te az élelmiszerpazarlás ellen: 
– Inkább kevesebbet vegyünk, de gyakrabban, mint hogy a romlott élelmiszert utána ki kelljen dobnunk.
– Ügyelj arra, hogy mindig annyit szedj magadnak, amennyit biztosan meg tudsz enni, hogy ne kelljen kidobni.
– Figyelj arra, hogy megfelelően tárold az élelmiszereket, amit nem eszel meg, fagyaszd le.
 

Élelmiszeradományokat osztó szervezetek
Ím egy rövid lista azokról a további szervezetekről, amelyek élelmet osztanak rászorulóknak:
Gyermekétkeztetési Alapítvány: 1993-ban alapított gyermekeket támogató civil szervezet, amely élelmiszer-adományokat gyűjt és oszt, akciókat szervez, platformot biztosít további támogató szervezeteknek, mindemellett tehetségkutatással és a tehetséges gyerekek támogatásával is foglalkozik. (www.gyea.hu)
Budapest Bike Maffia: Budapest belső kerületeiben élő családokon és hajléktalanokon segítenek: adománygyűjtés után kerékpárral viszik a rászorulókhoz az ételt. (www.bbm.hu)
Heti Betevő: Makón, Budapesten, Székesfehérvárott és Pécsett jelenlevő civil kezdeményezés, amely rászorulókat támogat ingyenesen, éttermi minőségű koszttal. (https://www.facebook.com/hetibetevo)

Élelmiszerpazarlás