„El sem tudtam képzelni, hogy más is lehetnék”

Rofusz Kinga illusztrátort Pásztor Csörgei Andrea kérdezte


Fotó: Varga Gergely

Lapozgattátok már Az emlékfoltozókat? Olvastátok A világ összes kincsé Ismeritek Samut, a kis nyuszit? És emlékeztek az előző számunkban a kapitányos poszterre? Valamennyi, és sok más gyönyörű illusztráció Rofusz Kinga illusztrátor keze munkáját dicséri. 

Hogyan lettél illusztrátor?
Nem túl kacskaringós út vezetett ide. Egész gyerekkoromban rajzoltam vagy olvastam. Mindig. Hogy miket, arra már nem emlékszem, de gyerekként azt képzeltem, hogy felnőttként is ugyanezt fogom csinálni. Alsóban, negyedikben kellett írni egy fogalmazást, hogy mi leszek, ha nagy leszek. És én akkor azt írtam, hogy rajzolni fogok. Valószínűleg el sem tudtam képzelni, hogy valami más is lehetnék.


Gimnázium után az Iparművészeti Főiskola (ma MOME) animáció szakára jártam, és ott szereztem diplomát. Utána a Pannónia Filmstúdióban dolgoztam 10 évig, ott egyedi animációs filmeket csinálhattam, amit nagyon szerettem, közben vágytam arra, hogy könyvet is illusztrálhassak. Készítettem illusztrációkat, de csak úgy magamnak, kiállításokra. Aztán 2009-ben megkeresett Sándor Csilla, hogy a Csodaceruza Kiadónak illusztráljak egy mesét. Ez volt az első könyvem. 

Melyik volt a kedvenc munkád, és min dolgozol most?
Mindegyik munkámat nagyon szeretem.  Amikor csinálom, akkor annyira sokat foglalkozom vele, hogy egészen benne vagyok. Nem tudnék kedvencet választani, de van azért olyan, amit egy kicsit talán jobban szeretek, mint a többit. Most éppen egy animációs filmen dolgozom, és egy nagyon
izgalmas bábtervezési feladatom is van.

Mit csinálsz szívesen akkor, ha nem rajzolsz, festesz? 
Ha éppen nem kell rajzolnom vagy festenem, akkor boldogan rajzolok vagy festek csak úgy magamnak. Ez az, amire nagyon vágyom, hogy legyen időm arra, hogy a saját ötleteimet megvalósíthassam. 
De amit a legszívesebben csinálok, ha éppen nem kell semmit csinálnom: a gyerekeimmel lenni. Velük tölteni az időt hasznosan és haszontalanul, csak úgy lenni velük.

Mit kívánnál egy jó tündértől?
Hogy lepjen meg valamivel. A meglepetéseket szeretem.

 

TOP KÉRDÉSEK 

Melyik a kedvenc színed? 
Türkizkék és zöld. 

Melyik a legkedvesebb könyved? 
Nincs olyan.

Melyik mesehős lennél legszívesebben? 
Húúú, de nehéz, nem tudom, valamilyen madár.

Mi a kedvenc ételed? 
Kelkáposzta-főzelék.

Mit vinnél magaddal egy lakatlan szigetre? 
A gyerekeimet, ha őket nem vihetem, akkor nem megyek...:)