Author

„…Egy nem létező világ megalkotása”

Pikler Éva már legalább tíz éve illusztrál könyveket, és olyan hősöknek adott arcot, testet, és jellegzetes vonásokat, mint Imbusz mester vagy Pudlimász, és persze ne felejtkezzünk el Smorc Angéláról sem! Pikler Évával Szekeres Niki beszélgetett alkotásról, kedvencekről és tervekről.

Mióta tudod, hogy rajzoló szeretnél lenni? Amikor eldöntötted, mit kellett ahhoz tenned, hogy sikerüljön illusztrátorrá válni?

Már 12-13 évesen tudtam, hogy nem akarom abbahagyni a játékot. Tanulni annyira nem szerettem, az irodalmon és a művészeteken kívül más nem igazán érdekelt. A Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola jó lehetőség volt, hogy ezekkel foglalkozzam. A rajzolni tanulás pedig sokkal inkább volt jó időtöltés, mint igazi tanulás. Könnyen is ment. Grafika szakra véletlenül kerültem. De ahogy megismertem, megszerettem. Akkor még csak manuális, azaz kézi grafika létezett, még nem jelentek meg a számítógépek. Hatalmas játéktérnek láttam a grafikát. A középiskola után egyértelmű folytatás volt az Iparművészeti Főiskola.

Mi volt az első könyves munkád, és mit csinálsz, amikor épp nem könyveket illusztrálsz?

Az első könyves munkám az Imbusz mester-sorozat volt, amelynek 2008-ban jelent meg az első kötete. Most készül az újrakiadás, illetve egy nagy foglalkoztató könyv Imbusz mesterrel.

Amikor nem illusztrálok, tipográfiát és grafikai tervezést oktatok animációt tanuló diákoknak, illetve tervezőként is vállalok grafikai munkákat. Egyre gyakrabban érzem, hogy kicsit túl sok mindent csinálok egyszerre.

Mi a legizgalmasabb abban, ha valakinek a történeteihez készítesz rajzokat?

Nekem talán a legizgalmasabb ebben a munkában egy nem létező világ megalkotása, a figurák kitalálása. Ez utóbbi érzékeny terület, sokszor lesz vita tárgya, hiszen mindenki másképpen képzeli el egy történet szereplőinek egyéniségét, karakterét.

Akartál valaha olyan könyvet készíteni, amit te írsz és te is rajzolsz egyben?

Éppen most töröm ezen a fejem!

Mi akartál lenni gyerekkorodban?

Határozottan emlékszem, hogy erre háromévesen már megvolt a válasz: királylány, aki ül, és eszik!

Kik a kedvenc illusztrátoraid, képzőművészeid?

Dezső Andrea, Kiskovács Eszter, Herbszt László, a RobOtto néven alkotó Szabó Ottó.

Ha kívánhatnál egyet, milyen könyvet csinálnál legszívesebben?

Hát erre nehéz válaszolni, túl sok minden érdekel. Inkább az a fontos kérdés, hogy kivel. A közös munka nagyon jó kaland tud lenni. Mindig úgy érzem, hogy a közös gondolkodásból születhetnek az igazán izgalmas dolgok.