Egy forintért megmondom

Nyulász Péter összeállítása

„Egy forintért megmondom!” – a mondás minden idők egyik legsikeresebb magyar rajzfilmsztárjától, Mézga Aladártól származik. Mégsem vált volna szállóigévé, ha maga a forint nem olyan közkedvelt. Márpedig a forint – mint a pénz általában – meglehetősen nagy népszerűségnek örvendett mindig is. Pedig évszázadok alatt többféle pénznem volt hazánkban a hivatalos. 

A forint előtt a pengő volt Magyarországon forgalomban. A pengő a II. világháború (1939–1945) hatalmas pusztításának köszönhetően rendkívül gyorsan elveszítette az értékét. Olyannyira, hogy a száguldó pénzromlás, azaz a hiperinfláció hatására alig egy esztendő alatt semmivé vált a pengő.

Hétről hétre, napról napra egyre nagyobb számokat kellett nyomtatni a bankjegyekre, egyre kevesebbet ért a pengő. Egy idő után már ki sem fért a rengeteg nulla, ezért előbb milpengőnek, azaz millió-pengőnek kellett hívni, aztán pedig már bilpengőnek, azaz billió-pengőnek. A világon valaha használatba került legnagyobb címletű bankjegy a százmillió-bilpengő, ami száztrillió pengőnek felelt meg, de valójában már semmit sem ért, a pénz helyét addigra átvette a cserekereskedelem. A bankjegyeket az emberek eldobálták, és az utcán söpörték, mint a szemetet. Ennek ellenére a bank megjelentette még a következő fokozatot is, a világ valaha kinyomtatott legnagyobb címletű papírpénzét, az egymilliárd-bilpengőt. Számjegyekkel leírva ez így néz ki: 1 000 000 000 000 000 000 000.

Ez a bankjegy viszont már nem került forgalomba. Magyarország visszakapta a háború alatt elrabolt aranytartalékát, összesen 28,8 tonna aranyat. Ez 2663 darab aranyrúd, egy tonna aranypénz és aranygranulátum volt. Ez volt a biztosítéka annak, hogy a nagyon elértéktelenedő pengőt felválthassa a forint.

A forintot 1946. augusztus 1-jén, hetvenegy évvel ezelőtt vezették be. A forint azonban már korábban is szolgált hivatalos fizetőeszközként Magyarországon. Méghozzá 1325-ben, amikor Károly Róbert királyunk értékálló aranypénzt kívánt bevezetni. Pénzverő mestereket hívatott az itá-liai Firenzéből, akik Körmöcbányán, az aranytermelés központjában rendezkedtek be, és velük firenzei mintára aranypénzt veretett. Innen származik a „forint” elnevezés is: firenzei arany, azaz „fiorino d’oro”.

Ezzel Károly Róbert király is rekordot állított fel: ő volt az első európai uralkodó, aki országában bevezette az aranyvalutát. Az ő példáját követte azután Európa majdnem összes uralkodója is. A mai magyar forintot látva pedig a valaha élt királyaink közül talán Mátyás király volna a legjobban megelégedve, hiszen az ezresen a saját arcképét láthatná. Igaz, Károly Róbert is szerepelt egyszer a kétszáz forintoson, de azt a bankjegyet mára már bevonták.