Citromkrémes szelet

Ihlette: Dunajcsik Mátyás A Szemüveges Szirén című kötete (Kolibri, 2016)

Dunajcsik Mátyás Izlandon játszódó első ifjúsági regénye csodás hangulatú történet, amely tele van az izlandi népmesevilág motívumaival. Kicsit mesés, kicsit ködös, kicsit szellemes, emellett megelevenedik a lapokon a Grönlandi-tenger, olvasás közben pedig érezni a hideg levegőt és a csípős szelet.

Főszereplőnk Atlanta, aki Szelesszirten él az édesapjával. Életük egyáltalán nem mondható hétköznapinak, hiszen már maga a tény, hogy egy világítótoronyban laknak, sem mindennapi. Atlanta rádión keresztül tanul és beszélget Kamillával, a tanítókisasszonnyal, szívesen hallgat jazzt és ismeri a környék hajóit. Emellett szereti a madarakat, és meg tud különböztetni negyvenkilencféle szelet. Születésnapjára megkapja Szindbád dédpapa távcsövét. Egy nap titokzatos hajót vesz észre. Hiába kérdezősködik felőle, senki sem látta, senki sem hallott róla. Egy elárvult sirályfiókának próbálja megtalálni az anyukáját, ezért elindul a vitorlásukkal egy távoli sziget felé. Nem számít azonban sem a hatalmas ködre, sem a rejtélyes szellemhajó felbukkanására...

Atlanta nemcsak a szeleknek ad különleges neveket, hanem a tenger hullámainak is. Ezeket mindig az apukája jazz-lemezgyűjteménye alapján osztályozza. A dalok nagyon jól illeszkednek a történetbe, hol nyugodtabbak, hol tempósabbak. Érdemes lapozgatás közben meghallgatni őket, ezzel is erősítve az olvasási élményt. A könyv végén megtalálod a zenelistát is, így nem kell végiglapoznod az egészet, ha valamelyiket újra meghallgatnád, de elfelejtetted a címét.

Szép történet az elmúlásról és az elengedésről. És egy fontos tanulság a végére: ha egy kísértet ijesztően néz ki, még nem jelenti azt, hogy rossz is. Sőt! Néha viccesek és melegszívűek is lehetnek.

Citromkrémes recept

Két étel szerepel a könyvben, az egyik egy citromos süti, a másik meg a palacsinta, amit szereplőink ribizlilekvárral fogyasztanak. Sokat agyaltam rajta, hogy melyik legyen, végül lemondtam a palacsintáról, mert a történet szerint egész éjszaka sütnöm kellett volna. De nem bántam meg, mert a citromos süti pofonegyszerű és isteni finom, és amióta olvastam Mautner Zsófi blogján, a Chili & Vanilia oldalon, azóta várom, hogy kipróbáljam. Nem mellesleg a könyv kékes-lilás illusztrációi mellé a sárga süti nagyon passzol. Fogyasszátok egészséggel! 

Hozzávalók:


A tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 25 dkg jéghideg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • fél citrom reszelt héja
  • csipet só

A krémes részhez:

  • 4 tojás
  • 2 citrom leve
  • 1 citrom reszelt héja
  • 30 dkg cukor
  • 1 tk sütőpor
  • 5 dkg liszt
  • csipet só
 
  1. A sütőt előmelegítem 170°C-ra.
     
  2. A jéghideg vajat egy nagy lyukú reszelőn lereszelem. Hozzáadom a lisztet, a cukrot, a sót, a reszelt citromhéjat, és kézzel gyorsan összemorzsolom. Finom állagú dolgot kell hogy kapjak, nem kell egyneművé gyúrni.
     
  3. Egy 20x30 cm-es tepsit kibélelek sütőpapírral és beleszórom a morzsát. Kézzel belenyomkodom a tésztát, figyelve arra, hogy tömör, egyenletes réteget kapjak. Sütőbe teszem és 20-25 perc alatt világosra sütöm.
     
  4. Addig is elkészítem a tetejét, ehhez a tojást és a cukrot fehéredésig keverem, végül hozzáadom a citrom levét és a héját, a lisztet, a sütőport, a sót. Csomómentesre dolgozom, majd amikor megsült a tészta, ráöntöm a masszát.
     
  5. 20 percre visszateszem a sütőbe, ennyi idő elég is, hogy a krém megszilárduljon. A süti teljesen kihűlve szépen szeletelhető, kb. 30 szelet jön ki ebből az adagból.

Kép és szöveg: KönyvParfé blog, Lázár Ivett