Author

Bolygóvadászok

– Tudja mit, Nagy úr, vegyen egy bolygót!

– Bolygót? Miért, bolygója senkinek sincs?

– Hát, itt van a Föld, de az ugyebár mindenkié. Vegyen egy bolygót, ami csak a magáé!

– Ez jó ötlet. Igen! Veszek egy bolygót.

A tanácsadó, aki kitalálta, elégedetten dörzsölte a kezét és gondolatban már a koktélját kortyolgatta, de a többiek szörnyen féltékenyek és irigyek lettek.

– Marhaság – mondta az egyikük –, mégis hogy a csudába akar eljutni egy idegen bolygóra? Legfeljebb a Holdra vagy a Marsra lehet utazni, de tudtommal egyik sem eladó.

– Erre is van megoldás – mondta a tanácsadó –, de az szigorúan titkos.

A csilliárdos erre mindenkit kiküldött a teremből, csak a bolygóvásárlás ötletadóját nem.

– Hogy hívják magát? – kérdezte Nagy úr.

– Doktor Fájsz, csillagvagyon-kutató – mutatkozott be a tanácsadó.

– Mi fán terem az a csillagvagyon? – kérdezte a csilliárdos, és megremegtek az orrcimpái, mint minden alkalommal, amikor pénzt szimatolt.

Doktor Fájszban bennakadt a szó, annyira lenyűgözte a muszogó nyusziorr. Sehogy sem illett Nagy úr súlyos testéhez és sunyi szemeihez.

A csilliárdos ugyanekkor a tanácsadót méregette. Már azt furcsának találta, hogy beszéd közben csupán a szája bal széle mozog, míg a jobb széle egyenes csík marad. Furcsának találta még hosszú, csapzott haját, amely alól jobb oldalon kilátszott a fejbőre. Gyanús volt, roppant gyanús. Nagy úr pedig kifejezetten kedvelte a gyanús embereket, mert azok minden kétes üzletben benne voltak.

– Egész életemet a csillagvagyon kutatásának szenteltem – szólalt meg végül fojtott hangon Doktor Fájsz. – Képzelheti, hogy nem lehet csak úgy, egy mondatban megmagyarázni. De a lényege nagyjából az, hogy galaxisokból is lehet hasznot hajtani.

– Ez tetszik – vigyorodott el szélesen a csilliárdos. – Halljuk azt a szigorúan titkos megoldást bolygóvásárlásra!

A megbeszélés legalább egy órán keresztül tartott. A kint várakozóknak fogalma sem volt arról, hogy mi folyik a zárt ajtók mögött, csak másnap egy újsághirdetésből értesültek az eredményről:

Igazi űrkaland!!! Bolygóvadászokat keresünk! A legokosabb, legügyesebb és legbátrabb űrpilótákat, akik nagy tetteket fognak végrehajtani! Négyfős csapatok jelentkezését várjuk. Figyelem! A jelentkezőknek felvételi feladatot kell teljesíteniük!

Részlet Majoros Nóra Bolygóvadászok című könyvéből.
Illusztráció: Rátkai Kornél (Kolibri, 2016)