Babszem Jankó zsebmozija

A tavasz a csodálatos átváltozások időszaka. A hónapokon át pihenő természet lassan újjászületik. Madárcsicsergés teszi vidámabbá a napsütötte reggeleket, kipattannak a fák ágain az első rügyek, a föld alól kihajtanak a kikelet korai hírnökei. Egy-egy virághagyma nevelgetésével tavaszt varázsolhatsz a szobádba, de kísérletezhetsz akár egy babszem csíráztatásával is. Készíts jegyzeteket a megfigyeléseidről! Rajzold le a növénynevelés tapasztalatait! Az így elkészített zsebmozival egy szempillantás alatt felébresztheted Babszem Jankót téli álmából.

Amire szükséged lesz:

  • 12-13 db négyzet alakú papírlap vagy egy színes jegyzettömb lapjai
     
  • fekete, tűhegyű filctoll
     
  • színes filctollak vagy ceruzák
     
  • tűzőgép

 

Így készítsd el:

1. lépés

Rajzold meg egyenként a növény fejlődésének lépéseit a 12 papírlapra fekete filctollal! Mindig csak egy pici részletet változtass az előző képhez képest! (Hasznos tipp: ha az ablaküvegre erősíted az elkészült fázist, a ráhelyezett áttetsző lapon könnyebb megrajzolni apró változtatással a következő ábrát.)


Minél több lépésben ábrázolod a folyamatot, annál élethűbb lesz a mozgás illúziója. 

2. lépés
Színezd ki a megrajzolt „filmkockákat”!

3. lépés
Állítsd sorrendbe a növény fejlődésének mozzanatait! Legfelülre kerüljön az első fázis képe! Készíthetsz fedőlapot is a pörgetős füzetedhez.

4. lépés
Tűzőgéppel tűzd össze a papírlapokat! 

5. lépés
Pörgesd végig a papírköteget! A zsebmozi segítségével filmszerűen, felgyorsítva láthatod, hogyan fejlődik az apró babszem bőven termő növénnyé.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

       

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Összeállította: Győrfi Ágnes
A fotókat készítette: Penkert Emma