Az óvatosság legyen veled!

Önvédelmi gyorstalpaló a biztonságos netezéshez

Az internet olyan, mint az elektromos hálózat: jó, hogy egy gombnyomásra világos lesz, és jó, hogy működik a mikró, de durva áramütés vár, ha nem tartasz két lépés távolságot a vezetékektől. Az interneten is akkor vagy biztonságban, ha tudod, mit kapcsolj be – és mit ki. 

Számos veszély várhat rád az interneten, amelyek a személyes adataidra (neved, címed, lakhelyed) vagy a számítógépen, telefonon tárolt állományokra (képek, zenék, videók) leselkednek. A rosszindulatú felhasználók és a kártékony programok sokféleképpen tudnak neked ártani onnantól, hogy a nevedben küldenek megtévesztő leveleket az ismerőseidnek vagy posztolnak a közösségi oldalakra, egészen odáig, hogy letörlik azokat a képeidet, videóidat, amiket már nem tudsz pótolni. Összegyűjtöttünk öt tanácsot, amelyeket követve biztonságban leszel te is és a számítógépeden, telefonodon tárolt adataid is. 

A jelszó olyan, mint a lakáskulcs: ne add oda senkinek!

Soha ne hagyd őrizetlenül a gépedet, telefonodat, és mindig használj PIN-kódot és/vagy jelszót, ellenkező esetben bárki hozzáfér az adataidhoz, képeidhez, letörölheti őket, vagy éppen a nevedben posztolhat, lájkolhat, üzenhet, ez pedig nemcsak ciki, de veszélyes is. A jó jelszó legalább 7 karakterből áll, nem értelmes szó (nincs a szótárban), tartalmaz speciális karaktereket (pl. ?!$#@), számodra könnyen megjegyezhető, de más számára nehezen kitalálható. Kézenfekvő módszer a kedvenc dalszöveg vagy vers első (néhány) sorában levő szavak kezdőbetűit egymás mögé írni, és számodra könnyen megjegyezhető számokkal és karakterekkel elválasztani őket. Te biztosan emlékezni fogsz rájuk, más számára viszont értelmetlen betűhalmaznak tűnhet, próbálgatással pedig lehetetlen visszafejteni.

Ne klikkelj összevissza és ne add ki magad! 
Biztonságosabb a levelezés, chatelés, ha azonosítóként a teljes neved helyett kitalált nevet vagy becenevet használsz. Az utcán sem árulod el a neved bárkinek, és csak annak mutatkozol be, akinek te is szeretnél. Viselkedj ugyanígy a világhálón is: az e-mail azonosítód vagy a chaten létrehozott felhasználód ne árulja el a neved! Ne nyiss meg idegentől érkező levelet, főleg ne a csatolt fájlt, és mindig gyanakodj, ha olyan levelet kapsz, ami furcsán van megfogalmazva (mintha egy program fordította volna magyarra), személyes adatot kér, ismeretlen alkalmazást akar telepíteni vagy furcsa linkre való kattintásra buzdít. Ne válaszolj ezekre, hagyd őket figyelmen kívül, mert kárt tehetnek a számítógépedben. 

Az internet figyel és nem felejt – ezt el ne felejtsd! 
A közösségi oldalakon (Facebook, Instagram, stb.) mindig ellenőrizd a fiókod biztonsági beállításait, és csak olyan személyt jelölj be vagy fogadj el ismerősnek, akit tényleg ismersz! Sose ossz meg olyan tartalmat, és ne írj vagy posztolj olyasmit, amit személyesen már nem mondanál el mindazok előtt, akik a faladat láthatják. Az internet mindent megőriz, és később nagyon kellemetlen helyzetbe kerülhetsz emiatt. Vigyázz, milyen képeket osztasz meg, mert nem tudhatod, hol látod majd őket viszont! Lehet, hogy valaki félreérti a jelentését és futótűzként terjed majd a neten, miközben mindenki rajtad nevet. 

Chaten a boszorkány is királylánynak tűnhet – ne dőlj be! 
Ha olyasvalaki kezdeményez veled chatelést, akit nem ismersz, légy óvatos – nem biztos, hogy az, akinek mondja magát. Idegen kérésére sose kapcsold be a webkamerát, és ne küldj neki képet magadról, mert nem tudhatod, ki és mire használja majd azt. Személyes információt (lakcím, telefonszám, iskolád neve, osztályod, neved, szüleid foglalkozása, háziállatod neve) ne árulj el magadról, és soha ne találkozz egyedül a chaten megismert személlyel! Durva, sértő vagy ijesztő üzenetre ne válaszolj, hanem szólj a szüleidnek, hogy segíthessenek!

Ne higgy el bármit, és bátran kérj segítséget! 
A netre sok mindent feltesznek viccből vagy szándékos megtévesztésből – ne vegyél készpénznek semmilyen tartalmat, főként ha az nem megbízható oldalról származik. Mindig gyanakodj, ha egy portál személyes adatokat, jelszót kér, vagy fizetős tartalmat (film, zene, játék) kínál olcsón vagy ingyen. Könnyen lehet, hogy az ilyen, nem megbízható forrásból származó zene, film vagy játék olyan rosszindulatú programot tartalmaz, ami kárt tesz az adataidban, legrosszabb esetben tönkre is teszi a számítógépedet vagy a telefonodat. Okostelefonos letöltéseknél mindig használd a hivatalos piactereket! Ha pedig olyasmit látsz, amit furcsállsz vagy rossz érzést kelt benned, beszélgess róla a szüleiddel!

Plusz 1 tanács, hogy a dokumentumaid is biztonságban legyenek:
Szüleid segítségével töltsd le a diákok számára ingyenes Office 365-öt, hogy minden képed, videód, személyes fájlod hét lakat alatt legyen az 1 terabyte méretű (vagyis szinte kimeríthetetlen), személyes felhőtárhelyeden, és azokhoz bármikor, bárhonnan hozzáférhess! 

Letöltés: www.o365.educatio.hu