Aragóniai Beatrix

Szanka Anna
„kis szerkesztőnk”, a Bod Péter Könyvtárhasználati verseny egyik Mikkamakka különdíjasa. A kis szerkesztőnk mentora: Sándor Enikő.

 

Aragóniai Beatrix 1457 és 1508 között élt és legendás magyar királyunk, Mátyás második felesége volt. Ugyan az ő idejében nemhogy internet, de telefon sem létezett (a könyvek nyomtatását is csak akkoriban fedezték fel ), most bepillanthatunk elképzelt Facebook oldalára. 

 

                           Mátyás király lakodalma

Amikor Mátyás király megtudta, hogy szép menyasszonya, Beatrix hercegnő Székesfehérvárhoz közeledik, lóra pattant és a főurak fényes kíséretével elébe vágtatott. Téli idő járt, magas volt a hó, az olaszok erősen fáztak, maga Beatrix hercegnő is bámulva nézte a fehér világot, mert Olaszországban ritka a nagy hóesés. A király a nyolcadik mérföldkőnél találkozott menyasszonyával, onnan díszmenetben jöttek egészen Székesfehérvárig. Az út végig vörös posztóval volt borítva, és az út két oldalán mindenütt ujjongó, kiáltozó nép állott. Harsogtak a trombiták, szóltak a kürtök, énekeltek az emberek, olyan látvány és hangverseny volt ott, hogy aki látta és hallotta, soha el nem felejtheti. Büszkén, boldogan és fényesen ragyogott a hercegnő, aki az első szánban ült. Szép homloka, ívelt szemöldöke, telt halántéka, piros orcái, derűs szeme, szabályos orra és gyönyörű ajka úgy megnövelte ritka szépségét, hogy a nézőket magára Venusra, a szerelem istennőjére emlékeztette. 

 

 

 


Ezután megrendezték a koronázási szertartást, majd december közepén a király Budára vitte feleségét. Beatrix szépsége és szellemessége annyira meghódította Mátyás királyt, hogy mindig csak a felesége mellett akart maradni. Budán fényes, gazdag lakodalmat rendeztek. A lakodalom több napon át folyt. Az egyik napon lovagi tornát rendeztek, a másikon érdekes látnivalókat mutattak be. Amikor a király felvonult, marokszámra szórták a pénzt a nép közé. De Mátyás király is szép ajándékot kapott: minden város ajándékkal lepte meg, ajándékot hoztak a főurak és a külföldi fejedelmek is. Annyi aranyat, kincset és drágakövet hoztak Budára, hogy a király kincstára színültig megtelt vele. Ekkor mindenkinek örömet szereztek: a börtönökben őrzött rabokat kibocsátották, az adósságok megfizetésére haladékot adtak, és országosan kihirdették, hogy a hitelezők ne merjék követelni a pénzüket. Ezért aztán az egész ország nagy örömmel örvendezett Mátyás lakodalmán.


Forrás: Lengyel Dénes: Régi magyar mondák.
Móra Kiadó, 1982

 

A közösségi média használatának aranyszabályai

Beatrix megfontoltan kezeli a közösségi oldalakat. Légy te is olyan, mint ő! Ha majd nagyobb leszel, és használhatod ezeket a site-okat, légy mindig nagyon körültekintő! Összeszedtünk néhány aranyszabályt:

  1. Ne feledd, az internet nem felejt! Bármi, amit egyszer feltöltöttél (kép, poszt stb.) mindig visszakereshető marad!
  2. Soha ne ossz meg belső, intim, személyes információt magadról!
  3. Mielőtt bárki másról megosztasz képet, videót, információt, mindig kérj az illetőtől engedélyt!
  4. Mindig ellenőrizd az adatvédelmi beállításaidat! Ügyelj rá, hogy csak ismerőseid láthassák bejegyzéseidet, fotóidat!
  5. Ismeretlen emberek jelöléseit soha ne fogadd el!
  6. Válassz nehezen kitalálható jelszót, és tartsd azt titokban!
  7. Soha ne hagyd őrizetlenül a mobilod! Illetéktelen kezekbe kerülhet, akik visszaélhetnek vele!
  8. Gondolkodj, mielőtt klikkelsz!
  9. Gondolkodj, mielőtt reagálsz mások posztjára!
  10. Fordulj bizalommal szüleidhez, tanáraidhoz! Beszélgess velük a téged érdeklő kérdésekről, kérdezd meg őket a lehetséges veszélyekről! Szüleid tudta, engedélye nélkül soha ne regisztrálj közösségi oldalakon!