Amikor az álmok valóra válnak

Radnóti Blanka illusztrátort Pásztor Csörgei Andrea kérdezte


Fotó: Domány Ágnes


Radnóti Blanka szebbnél szebb kötetek illusztrátora. Ám nevét nem csak a mesekönyvek borítójáról i smerhetitek: az alsós tankönyvek közül néhányban szintén az ő grafikáit láthatjátok tanulás közben. Tudjunk meg kicsit többet Blankáról!

Mikor határoztad el, hogy illusztrátor leszel? Kisgyerekként mi szerettél volna lenni?
Ha jól emlékszem, 14-15 éves lehettem, amikor már biztos voltam abban, hogy a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen (MOME) szeretnék továbbtanulni. El is kezdtem intenzív rajzórákat venni, heti 4 alkalommal iskola után. Persze a mesekönyv-illusztrálás célként korábban is ott lebegett előttem. De legalább annyira volt álmodozás, mint az, hogy híres balerina vagy színésznő legyek. 

Milyen iskolát kell elvégeznie annak, aki könyveket szeretne illusztrálni?
Szerencsére az illusztrálás nem olyan szigorú szakma, mint mondjuk az orvosi pálya. Itt nem feltétlenül kötelező az egyetemi vagy főiskolai végzettség ahhoz, hogy rajzolni lehessen. De ha valaki olyan szerencsés, hogy időben el tudja határozni, hogy a grafikusi vagy az illusztrátori pályát választja magának, akkor mindenképpen érdemes továbbtanulnia. Én a MOME grafika szakán tanultam, de akár a Képzőművészeti Egyetemet is választhatja az, aki ilyen irányban érdeklődik. Emellett egy sor remek iskola van még, ahol rajzolni tanítanak Magyarországon, és persze külföldön is (!). Egy biztos, érdemes követni a világ eseményeit, mert rengeteg érdekes művész vesz minket körül, akiktől szintén sokat lehet tanulni.

Milyen technikával, eszközzel dolgozol legszívesebben vagy leggyakrabban?
Leggyakrabban számítógépen dolgozom, úgynevezett vektorgrafikus rajzokat készítek. De ha van időm, akkor nagyon szeretek festeni. Sajnos már legalább 3 éve nem volt időm…

Más volt tankönyveket illusztrálni, mint mesekönyveket? Ha igen, miben?
Nem gondolom, hogy különbözik a kettő egymástól. Fontos, hogy a rajzok felkeltsék az érdeklődését az olvasónak. Meg hogy beszédesek legyenek az illusztrációk. Ez mind a mesekönyv, mind a tankönyv műfajánál is lényeges szempont.

Melyik volt a kedvenc munkád? És most min dolgozol épp?
Az abszolút kedvenc munkám a Borisz-sorozat (Naphegy Kiadó). Leginkább azért, mert az egy nagyon személyes történet, mivel a Borisz nevű kutyánkról szól. Amúgy ez az egyetlen olyan könyv, amit én is írtam, így különösen a magaménak érzem. Amin most dolgozom, szintén egy kutyás könyv,  de nem akármilyen kutyáról szól, hanem egy segítőkutyáról, akinek mozgássérült a gazdija. A Móra Kiadónál fog megjelenni tavasszal.

TOP kérdések
 
Melyik a kedvenc gyerekkönyved, meséd?
Pán Péter

Mi a kedvenc állatod?
:-) kutya

Mi az a három dolog, amit magaddal vinnél egy lakatlan szigetre?
A családom (beleértve persze Boriszt is), rajzcucc és egy bicska (hogy valami hasznos is legyen).


A mint Axolotl (http://illusztratorpajtasok.blogspot.co.at) Radnóti Blanka Borisz-sorozata (Borisz bemutatkozik, Borisz, a szuperhős, Borisz világgá megy) Naphegy Kiadó, 2015.