Author

„Akkor hull a hó le, ha takarít Holle”

Színházi ajánló

Holle anyót nagyon szeretjük. Pont úgy néz ki, mint egy nagymama, igazságos és jutalmat oszt. De nem mindenkivel kedves. Csak a jó és dolgos embereket szereti, akik azért képesek a pihenésre is és örömüket lelik az életben. Ám a rossz, a gonosz és a lusta csak büntetésre számíthat tőle. Holle anyó a legendák szerint egy istennő, egy tündér, aki a női munka és a mezőgazdaság védelmezője, és ő felel azért, hogy az évszakok megfelelő sorrendben, rendben váltsák egymást.

Történetét, amely a mostohatestvérpárral való találkozás bonyodalmait mutatja be, most a Budapest Bábszínház is műsorra tűzte és hagyományos bábtechnikával igazi, habos kakaós, békebeli hangulatot idéznek elő.

A nagyszínpad minden zegzuga életre kel, minden megtelik élettel. Több irányban, fent és lent, valamint a színpad elején és hátsó részében is zajlanak az események. Az pedig a varázslattól függ, hogy éppen melyik irány hol is van. A számunkra is ismert földi világ lent található, itt az alakok marionettfigurákban kelnek életre, olyannyira, hogy mágnes segítségével főhősünk, Bella még fahasábokat is tud pakolni a kosárba. Aztán, amikor a kútba ugrik, a mélységet a kút falának (vászonból) megemelésével láttatják, és hipp-hopp, máris fent van Holle anyó hegyi birodalmában. Itt találkozik a kemencével és a kisült kenyerekkel, kiflikkel és perecekkel, meg persze az almafával is. A csodavilágban – ahol, ha felrázzák a dunyhát, akkor a valóságban esik a hó – a szereplőket úgynevezett vajangbábokkal keltik életre (alulról, pálcával mozgatott fabábokkal). Bella szorgosan dolgozik, de megtanulja azt is, hogy néha pihenni is kell, és nemcsak neki kell folyton adnia, hanem az is fontos, hogy ő is kapjon szeretetet, odafigyelést, szabad időt.

Jó tett helyébe jót várj, és ha a lelkedben rend van, az a környezeteden is meglátszik. Szerencsére az előadás nem ennyire nyíltan tanító szándékú: tele van humorral, kedves mellékszereplőkkel, mint Margitka, az idős néni és kitartó udvarlója, a kedves bácsi. Néhány dal is elhangzik és a bábművészek gyönyörű énekhangon ringatják el a nézőket ebben a mesevilágban. Az előadásra elsősorban az alsós és óvodás korú gyerekeket várják, de a felnőttek sem fognak unatkozni a nézőtéren.

Fotók: Éder Vera

Író: Grimm testvérek
Színpadra alkalmazta: Szabó T. Anna, Kuthy Ágnes, Gimesi Dóra
Látványtervező: Hoffer Károly
Zeneszerző: Bella Máté
Marionett szakmai konzulens: Lénárt András
Asszisztens: Csonka Margit
Rendező: Kuthy Ágnes

Szereplők:
Holle anyó/Néni: Kovács Marianna
Bella, szorgalmas lány: Pájer Alma Virág
Ella, lusta lány: Spiegl Anna
Mostoha: Radics Rita
Kemence/Péter: Kemény István
Almafa/Kislány: Kovács Judit
Kakas/Bácsi/Főkukac: Beratin Gábor
Kislány: Bánky Eszter