A víz múzeuma

Nyulász Péter összeállítása

Mit keres múzeumban a víz? Csak nem ilyen rossz a helyzet?! Igaz, rengetegszer halljuk, hogy a tiszta víz nagy kincs, és meg kell óvni – de arra mégsem gondol senki, hogy páncélszekrényben kellene őrizni egy üveg vizet. Arra még valóban nincs szükség, hogy úgy kelljen mutogatni, mint letűnt korok régészeti leleteit, ám jobb, ha már most gondolunk arra, mit kell megtennünk azért, hogy erre soha ne legyen szükség! Ennek átélésében és megértésében segít a víz múzeuma, az esztergomi Duna Múzeum. 


Esztergomban, a Dunakanyar bejáratában, egy interaktív, családbarát tárlat várja a gyerekeket, szüleiket, tanáraikat. Már a lépcsőházban rabul ejti a látogatót egy csodás és játékos szerkezet, az „aquamobil”. Szívesen elidőzik itt az ember, ám érdemes beljebb haladni, hogy megismerhessük a magyarországi víztörténet jelentős eseményeit és alakjait, az ember és a természeti környezet viszonyának folyamatos változását. A látogatók olyan kérdésekre kaphatnak választ, hogy mire képes a víz ereje, hogyan működik a láncos kút vagy az arkhimédészi csavar, vagy hogy hogyan védekeztek és védekeznek az árvizek ellen egykor és napjainkban. 

A Duna Múzeum legnépszerűbb bemutató tere a „pancsoló”. Itt, aki nem vigyáz, akár még vizes is lehet! Az izgalmas és mókás berendezés segítségével testközelből lehet megismerni a víz fizikai és kémiai tulajdonságait, kísérletekkel, tapasztalati úton. A következő helyiségben, a térképteremben, a régi, történeti térképek mellett egy Magyarországot ábrázoló, nagyméretű űrfelvételt is találnak a látogatók. Az árvizekről, a folyószabályozásról és a csatornázásról tárgyak és filmek mesélnek­ – egy repülőgép belsejében.
A Duna Múzeum különleges része a Látványtár. Mérnöki műszerek, különböző vízemelők, hajók és malmok makettjei, valamint a folyószabályozásokhoz készült régi és újabb térképek mellett a Duna Múzeum őrzi Széchenyi István útlevelét. A gyűjtemény felfedezését érintőképernyők, táblagépek és más multimédiás eszközök segítik. 

  

A képekről is látszik, hogy a Duna Múzeum látogatói számára nem kérdéses: a tanulás szórakoztató és izgalmas is lehet! Az óvodásoktól az egyetemistákig minden korosztály számára kínál múzeumi tanórákat, vizes kísérleteket környezetvédelemről, vízi élővilágról, vízgazdálkodásról. Ahhoz pedig, hogy valaki részt vegyen a Duna Múzeum programjaiban, nem is feltétlenül szükséges elutaznia Esztergomba. Elég, ha részt vesz a Víz világnapjához kapcsolódó országos programban, hiszen ezt évről évre a Duna Múzeum szervezi meg. Az eddigi akciók és elkészült pályamunkák a www.vizvilagnap.hu internetes oldalon megismerhetők.


Igaz, a Víz világnapja idén is lezajlott március 22-én, de osztálykirándulások alkalmával, akár a Múzeumok Éjszakáján is, érdemes felkeresni a Duna Múzeumot, amikor kulturális programok és nyitott raktárak teszik izgalmasabbá az éjszakai múzeumlátogatást, a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében pedig egész napos családi rendezvényre várják a kicsiket és nagyokat. 
 

Duna Múzeum – Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum
CÍM: 2500 Esztergom, Kölcsey u. 2. Tel.: 06 33-500-250
e-mail: info@dunamuzeum.hu honlapok: www.dunamuzeum.hu;
www.vizvilagnap.hu
Nyitva tartás: februártól április végéig, illetve november–decemberben 10–16 óráig, május és október között 9–17 óráig. Szünnap: kedd.
Fotók: Vizy Zsigmond / Duna Múzeum.