Author

A nyolckarú polip, az átváltozás mestere

Tudtad, hogy a nyolckarú nemcsak a színét, hanem a bőrének felületét is képes megváltoztatni? Hogy miért és hogyan?
Sándor Enikő összegyűjtött néhány érdekességet a tengerek kaméleonjáról.

Már az egészen fiatal nyolckarú polip képes változtatni a színét. Még alig kezdte el pályafutását a tengerek mélyén, már körülbelül 70 pigmentsejtje van. A pigmentsejtek felelősek a színváltoztatásért. Ezek a sejtek pigmenteket, azaz színezőanyagot tartalmaznak – mi, emberek is ennek az anyagnak köszönhetjük azt, hogy nyáron szép barnára sülhetünk. Mire a polip eléri a teljesen kifejlett állapotot, két-hárommillió pigmentsejttel is rendelkezik, ami példa nélküli az állatvilágban, ráadásul ezekkel a sejtekkel rengeteg színárnyalatban tud tündökölni. A pigmentsejtek leginkább apró, festékszemcsékkel teli, nyúlékony zacskókhoz hasonlítanak. Ezekhez a sejtekhez izomszálak kapcsolódnak, és amikor az izomszálak összehúzódnak, a színsejtek kitágulnak, így nagy felületen, az állat egész testén meg tud jelenni az éppen aktuális szín. Kétféle színsejtje közül az egyik sötétebb, fekete-piros árnyalattal rendelkezik – ebből van több –, a másik pedig világosabb, narancssárgás-sárgás színű. Ezeken felül vannak még úgynevezett szivárványsejtjei is, amelyek tovább bővítik bőrének színskáláját. A szivárványsejtek a tökéletes álcázás nélkülözhetetlen kellékei, ugyanis fényvisszaverő anyagot tartalmaznak. Ezeknek köszönhetően a nyolckarú polip testéről visszaverődő fény hasonló lesz a környezetből visszaverődő fényhez, így kiválóan beleolvad a tengerfenékbe vagy a korallzátonyokba. Amikor nagy veszélyben érzi magát, színe élénkfehérré vagy szürkévé változik.

A színek változtatása mellett a nyolckarú polip képes a bőrfelület változtatására is. A polipok bőre alapvetően bársonyos, puha felületű, de az aktuális környezet felületéhez illeszkedve durva, rücskös, ragyás alakot is tudnak ölteni, amivel beleolvadnak abba a háttérbe, ahol éppen tartózkodnak.

Polip IQ

Felmerül a kérdés, vajon honnan tudja a nyolckarú polip, hogy éppen melyik szín és bőrfelület lesz a legmegfelelőbb az álcázáshoz? A nyolckarú polipokat a legfejlettebb és a legintelligensebb gerinctelen állatoknak tartják; könnyen és gyorsan tanulnak. A színüket és a testük felületét az idegrendszerük irányítása alapján változtatják meg. Nagyon sok információt gyűjtenek a tapadókorongjaikból. Kutatók rengeteg olyan kísérletet végeztek nyolckarú polipokkal, amelyekben azt vizsgálták, hogy ezek a tengeri kaméleonok különböző helyzetekben miként reagálnak, vagy hogyan oldanak meg egy-egy feladatot. Rájöttek, hogy bizonyos helyzetekben meghatározott színt és mintázatot mutat az állat teste. Például ha rákot akar elfogni, sárgás-szürke színét hirtelen ragyogó vörösre váltja. Ha azt akarja, hogy kiszemelt áldozata megváltoztassa a pozícióját, testén különböző színű hullámok jelennek meg, ami az éppen aktuális zsákmányát arra fogja késztetni, hogy megmozduljon. Ha pedig a nyolckarú polipot megzavarják, és hirtelen nem tudja eldönteni, hogy támadjon vagy meneküljön, a testén pettyek jelennek meg.

Mire használja bámulatos szín-és alakváltoztató tulajdonságát?
Egyrészt elbújik a nagyobb halak és a tengeri emlősök elől, másrészt a zsákmányai levadászásához nyújt segítséget. Ezt az átváltozóképességet nevezik mimikrinek. Ha a nyolckarú polipnak nem sikerül megtéveszteni azt, ami éppen meg akarja támadni, védekezésképp hirtelen színt vált és fekete, kellemetlenízű tintát lövell ki magából, miközben kereket old.