Lázár Ivett a KönyvParfé bloggere; az ő bejegyzéséből közlünk most egy részletet és adjuk közre egy receptjét.
2016. szeptember 13. | KönyvParfé
Molnár Krisztina Rita – Schall Eszter: Mákszem és Gubó eltűn(őd)ik
Mákosguba-torta
Molnár Krisztina Rita a Maléna kertje óta az egyik kedvenc írónőm, költőnőm. Nagyon szeretem a könyveinek különleges hangulatát. Ebben a történetben egy ikerpár kap főszerepet, akiket Mákszemnek és Gubónak hívnak. A helyszín a Szentendrei Skanzen, amit egy nem mindennapi túra keretében barangolhatunk be.
Az ikerpár osztálykirándulásra megy Szentendrére. Kísérőjük Zsuzsa néni és egy kedves „múzeumnéni”, Tamara. Mákszemék leragadnak egy sütkérező gyíknál, és nagyon lemaradnak a többiektől. Elindulnak, hogy megkeressék a csapatot, és útjuk során körbejárják a Szentendrei Skanzent, ahol csupa kedves emberrel találkoznak, és persze érdekes történetekkel gazdagodnak.
Török Virág, becenevén Mákszem egy igazi kotnyeles és belevaló fruska. Mellette lehetetlen unatkozni; valódi felfedező, aki mindig minden kalandban benne van. Testvére Török Gábor, vagyis Gubó, épp az ellentéte. Sokkal megfontoltabb, nem szereti a váratlan helyzeteket, viszont minden technikai dolog érdekli és szereti feljegyezni a tudnivalókat. Jól kiegészíti egymást a két testvér és bár különböznek, mégis szeretik, támogatják a másikat.
Kalandjaik során csupa értékes információt csipegethetnek fel a gyerekek. Megismerhetik Mitmitke történetét, láthatják Békát, a kis, zöld vonatot, és olyan kifejezéseket ismerhetnek meg, mint például: szatócs, papírstanicli vagy léleklyuk. Az írónő különleges világot és hangulatot teremtett, ami hatással van gyerekre és felnőtte egyaránt.
Schall Eszter illusztrációi színesek, játékosak és még kedvesebbé, szerethetőbbé varázsolják a kötetet. Az egyik kedvencem a könyv belső borítója, ahol egy térkép található. Ennek segítségével a gyerekek követni tudják a két testvér útját a Skanzen különféle helyszínein.
(Szabadtéri Néprajzi Múzeum, 2015)
Mákosguba-torta
Hozzávalók:
Hozzávalók:
10 db vajas kifli
1 l tej
3 db tojássárgája
10 dkg vaj
1 csomag vaníliás cukor
15 dkg cukor
20 dkg darált mák
1 citrom reszelt héja
1 marék mazsola (opcionális)
A krémhez:
4 db tojás sárgája
1 csomag vaníliás pudingpor
2 csomag vaníliás cukor
10 dkg cukor
4 dl tej
15 dkg vaj
A tetejére:
3 dl cukrozott cukrásztejszín
1 csomag habfixáló
Először a gubát készítem el, ehhez a kifliket felkarikázom és a vajat a tejjel összemelegítem. A tojássárgákat kikeverem a cukorral és a vaníliás cukorral, majd hozzáöntöm a langyos vajas tejhez és alacsony láng fölött kicsit besűrítem.
A darált mákba belereszelem a citrom héját, rászórom a kiflikarikákra, és ráöntöm a tejes folyadékot. Kicsit állni hagyom, hogy jól beszívják a karikák az édes tejet. Óvatosan összekeverem, és nem feledkezem meg a mazsoláról sem, azt is beleszórom. Egy 26 cm-es kapcsos tortaformát kivajazok, és belenyomkodom a mákos kiflis masszát. 170°C-on 20-25 perc alatt megsütöm. Amíg sül, elkészítem a krémet.
A tejet felforralom, közben a tojássárgákat jól elkeverem a cukorral, a vaníliás cukorral és a pudingporral. Egy kevés forró tejjel simára dolgozom és óvatosan összevegyítem a többivel. Folyamatosan kavarom, és addig főzöm, amíg be nem sűrűsödik. Leveszem a tűzről és kihűtöm, majd hozzákeverem a vajat. Mire ez kész, a mákos alap is langyosra hűl, és mehet rá a pudingos krém.
Szépen elsimítom a tetején és pár órára hűtőbe teszem a tortát. Felszolgálás előtt a tejszínből és a habfixálóból kemény habot verek.
A 2/3-át rákenem a vaníliás krém tetejére, a többit habzsákba töltöm
és kis halmokat nyomok tetejére. Kész is, lehet szeletelni és habzsolni. :)
ParféTipp: Reszelhetsz bele narancshéjat és díszítésnek megszórhatod egy kevés mákkal is. Az őrölt fahéjjal és szegfűszeggel ugyancsak érdemes kísérletezni.
Lázár Ivett: Könyvtárosként dolgozom egy egyetemi könyvtárban. A könyvek szeretete mellett a másik szenvedélyem a sütés-főzés. A blogomon könyveket ajánlok, és mindegyikhez készítek egy ételt vagy italt. Remek asszociációs játék, hiszen minden könyv mellé lehet párosítani valami finomságot. Ezért is lett a szlogenem: Egyél velem könyvet!