A kórház iskolája, avagy hős betegek

„Ha valakik hősök, akkor ezek a gyerekek azok. Nagyon szeretnek tanulni, várják az órákat. Ritka, ha valaki nem szeretné a kórházban végezni a tanulmányait” – mesélte a Mikkamakkának Varga Enikő tanító.

Ha valaki nagyon beteg és kórházban ápolják, arra gondolhatnánk, hogy kisebb gondja is nagyobb annál, hogy az iskolával foglalkozzon. De Varga Enikő úgy tapasztalja, ennek épp az ellenkezője történik: az a gyerek, aki hetekre, sőt néha hónapokra kórházi kezelésre szorul, nagyon várja az órákat, mert nem szeretne lemaradni a tanulásban. A gyerekek sokkal könnyebben alkalmazkodnak a nehéz körülményekhez. Sokszor erősebbek és bölcsebbek, mint bármelyik felnőtt.

Varga Enikő az érdekes nevű Fővárosi Iskolaszanatórium Általános Iskola tanítója, aki a Bethesda Kórházban gyógyuló gyerekeket tanítja. Az égési vagy a mozgássérült gyerekek így együtt haladhatnak osztálytársaikkal, és ugyanúgy kapnak osztályzatot is, mint egészséges társaik a suliban. Igaz, „jobb dolguk” is van: kisebb az osztálylétszám (átlagosan 1 fő, de néha vannak kiscsoportos órák is), így sokkal több figyelem jut egy gyerekre és a kérdéseire, több idő juthat egy-egy tananyag elsajátítására. Persze azért még ne fuss eltörni a lábad!