Olvasási idő: 
7 perc

A könyvtárak bajnokai

Az interjúkat Sándor Enikő készítette

Április végén egy olyan verseny döntőjén jártunk, ahol felsős és középiskolás 
gyerekek mérték össze tudásukat, ki tudja a legjobban használni a könyvtárat. 
Ez a Bod Péter Könyvtárhasználati verseny, amit az OFI Pedagógiai Könyvtárában rendeztek meg. A Mikkamakka különdíjakat is kiosztott: kiválasztottunk néhány ügyes diákot, akik a következő lapszámokban segítségünkre lesznek a magazin szerkesztésében, a cikkek írásában. Ismerkedjetek meg velük!

Szanka Anna Róza

A Juhász Gyula Gyakorló Általános Iskola angol tagozatos osztályába járok, szeptemberben leszek nyolcadikos. Nincs kedvenc tantárgyam. Általában érdeklődő vagyok, de az iskolai tanulás az más. Lehet, hogy a Radnóti Miklós Gimnáziumban fogok továbbtanulni, de még nem tudom biztosan.

Hogy érezted magad a versenyen?
A magyartanárom kérésére indultam a versenyen, a szüleim pedig biztattak, hogy hasznos dolgokat tanulhatok a felkészülés során. Az országos döntő izgalmasabb volt, mint a megyei forduló, mert azok a feladatok jobban érdekeltek.

Mesélj egy kicsit az olvasmányélményeidről!
A kedvenceim életkoronként változtak. Kisebb koromban imádtam Elisabetta Gnone Fairy Oak című sorozatát, aztán Lucy Maud Montgomery Anne-sorozatát. Legutóbb pedig Tasnádi István – Gimesi Dóra – 
Jeli Viktória – Vészits Andrea Időfutár című sorozatát kedveltem meg. 
Jelenlegi kedvenc szerzőm Lucy Maud Montgomery, neki szinte minden könyve tetszett. Legfrissebb olvasmányélményem pedig az Útvesztő James Dashnertől, valamint Rick Riordantól a Percy Jackson-könyvek első két része.

Boros Nikolett

A nevem Boros Nikolett, 163 cm magas, szőke hajú, zöld szemű lány vagyok elég egyedi és különleges stílussal. Az Egri Ward Mária Általános Iskola 
és Gimnázium tanulója vagyok, nemsokára 11 éve. A kedvenc tantárgyam a szüneten kívül… talán még az angol, a matek és a fizika. Hogy miért? Arról fogalmam sincs. 
Ami a továbbtanulást illeti, gépészettel szeretnék foglalkozni.

Hogy érezted magad a versenyen?
Ez a verseny igazi élmény volt, rengeteg tapasztalatot szereztem és új arcokkal ismerkedtem meg. A szórakozás mellettkihívást is jelentett: hogyan nyűgözzem le a zsűrit az előadásommal. Hihetetlenül élveztem a felkészülést és a versenyt, még akkor is, ha fárasztónak és unalmasnak tűnt egy idő után. Egy percét sem bántam meg, ebben biztos vagyok.

Mesélj egy kicsit az olvasmányélményeidről!
Nagyon válogatós vagyok olvasmányok terén, csupán néhány kedvenc könyvem van. Kedvenc szerzőm sincs, szerintem minden szerző a maga stílusában és technikájában egyedi, utánozhatatlan és tökéletes. Így elég nehéz lenne kedvencet választani. Inkább csak vannak szerzők, akik megragadták a figyelmem, és vannak, akik még nem.
A jelenlegi listám így néz ki: 
Stephen King: Halálsoron
Dan Brown: A da Vinci-kód
Bram Stoker: Drakula
Pat Walsh: Crowfield átka / Crowfield démona
(Az utolsó két regény már 12 éves korom óta a kedvenceim listáját erősíti. Megragadott a bennük rejlő borzongató mágia.)
És nemrég olvastam újra Edgar Allan Poe egyik novelláját, Az áruló szívet. Ez a kedvenc alkotásom tőle A kísértetes palota mellett.

Trinácz Dávid

Trinácz Dávid vagyok, 16 éves, a Székesfehérvári Teleki Blanka Gimnáziumba járok, az Arany János Tehetséggondozó Program ötéves keretében, idén fejeztem be az előkészítő évet. Humán beállítottságú vagyok, inkább a magyar irodalom, nyelvtan tartozik az érdeklődési körömbe, esetleg még a történelem, ámbár idén nem volt történelemóránk. A továbbtanulással még nem foglalkozom, egyelőre szeretnék leérettségizni.

Hogy érezted magad a versenyen?
Idén voltam harmadjára a versenyen. Mindig is szerettem a könyveket, a könyvtárat, és amikor meghallottam, hogy létezik ilyen verseny, jelentkeztem rá kipróbálásképp. Megtetszett, és eldöntöttem, hogy amíg lehet, jelentkezni fogok. Az idei nagyon jó volt, habár a döntőn „verejtékben fürödve” próbáltam valami kisebbfajta kreativitást is megmutatni.

Mesélj egy kicsit az olvasmányélményeidről!
Elég sok kedvencem van, leginkább krimiszerető vagyok, ebben a műfajban 
mindenképp a Dan Brown: Inferno és az Agatha Christie: Éjféltájt című könyvek vésődtek gyenge emlékezetembe úgy igazán. Magyar írók közül 
nagyon szeretem Vámos Miklós könyveit (főleg a Szitakötő című regényét), és Lackfi János páratlan humorát tapasztaltam  meg a Milyenek a magyarok? négyrészes könyvsorozatából.
Kedvenc szerzőim főképp: Dan Brown, Vámos Miklós, és megemlíteném még itt Stephen Kinget, mostanában az ő könyveire kaptam rá, már-már megszállottja vagyok; kár, hogy így nyáron kevés időm van ezek kiolvasására.

 

Joó Dóra


15 éves gimnazista lány vagyok, a családommal Földesen élek, Debrecentől nem nagy távolságra. A Debreceni Ady Endre Gimnázium tanulója vagyok, szeptembertől már harmadik éve, mivel hatosztályos gimnáziumba járok. A kedvenc tantárgyaim a kémia, biológia és a fizika, mert ezek a tantárgyak érdekelnek és kötnek le a legjobban. A továbbtanulásomat illetően vannak 
elképzeléseim, de persze ez bármelyik percben változhat. Jelen állapot szerint szeretném a tanulmányaimat az állatorvosi egyetemen folytatni, csak még nem tudom, melyiken.

Hogy érezted magad a versenyen?
A Bod Péter Könyvtárhasználati Versennyel kapcsolatos élményeim mindenképpen pozitívak. Hetedikben már versenyeztem, de akkor nem sikerült az országos döntőbe jutnom. Örökre élmény marad az idei döntő, mert még sosem vettem részt hasonló versenyen. Nagyon tetszett a feladat és örömmel készítettem hozzá a diasort. 
Az előadás alatt nagyon izgultam, de próbáltam leplezni. A végeredményemmel is elégedett vagyok, hiszen a nyolcadik helyem mellett különdíjban is részesültem.

Mesélj egy kicsit az olvasmányélményeidről!
Az igazat megvallva, nincs kedvenc könyvem, annyi jó könyvet olvastam. Ha viszont választanom kellene, Jamie McGuire Gyönyörű sorscsapás című könyvét mondanám, mivel ez a könyv hagyta bennem a legmélyebb nyomot. A kedvenc szerzőm mindenképpen Jamie McGuire . Az összes könyvét elolvasva egyszerűen a rajongója lettem. Nagyon fantáziadús történeteket ír, és a könyvei szó szerint olvastatják magukat. Az első könyvet, amit tőle olvastam, két nap alatt befejeztem, pedig közel 600 oldal, és ez azt hiszem, mindent elárul… Mostanában, főként a nyár miatt a kötelező olvasmányaimat olvastam, de azért szakítottam időt más könyvekre is. Jamie McGuire Maddox testvérek trilógiáját olvastam, és Cora Carmacktől a Szakítópróba című bestsellert fejeztem be.

Fotók: Tolnai József