A játék a munkám

Nyulász Péter interjúja

Fekete Zsombor igazi ludológus, vagyis játékokkal foglalkozó szakember. Sok digitális játék, internetes vetélkedő fűződik a nevéhez. Tervezett babajátékot a legkisebbeknek, kalandjátékot sulisoknak, tőzsdei oktatóprogramot bankároknak és így tovább. Ebből már sejthető, hogy mivel is foglalkozik egy ludológus, de mit is jelent ez a kifejezés?

A ludológus az a szakértő, aki a játékszabályok, játékmechanizmusok oldaláról kutatja, elemzi a videojátékokat. Ma már a munkám nagyobb részét az „egyszerű” játéktervezés teszi ki, így inkább a játéktervező megnevezést használom.

A digitális játékok meghódították a gyereket. Ma már a különböző játékgépek segítségével komoly izomlázat is össze lehet szedni egy-egy aktív testmozgásra épülő játék során. Melyek köztük a legnépszerűbbek?

Hihetetlen tömegeket vonzanak a legegyszerűbb mobiltelefonokon is játszható logikai és ügyességi játékok, mint az Angry Birds, vagy a Candy Crush Saga. Sokmilliós rajongói tábora van az úgynevezett esportoknak is. A League of Legends, vagy a Counter-Strike rengeteg fiatalt vonz. Jó ideje vannak már olyan ünnepelt sztárjátékosok, akik teltházas arénákban játszanak, vagy az interneten közvetített versenyeken vesznek részt, és akik példaképül szolgálnak az otthonaikban játszó, de sikerre szomjazó fiataloknak. A legnagyobb pénzbevételt persze a nemzetközi stúdiók AAA kategóriás játékai jelentik, amelyek fejlesztésére annyit költenek, akár egy hollywoodi filmre. Ezeknek általában véges játékidejük van, néhány nap – vagy esetleg egy-két hónap alatt végigjátszhatók. A Super Mariótól a Call of Dutyig minden korosztály megtalálja köztük a kedvenceit. Ezek mellett még tucatnyi játék műfaj létezik népes rajongótáborral, de számos egyedi, nehezen bekategorizálható gyöngyszem is születik évről évre, mint például a Minecraft, a Guitar Hero, a Sims, vagy a Clash of Clans. Ezek közös jellemzője, hogy megjelenésükkel felrúgják a videójátékipar megszokott sémáit, és újszerűen szórakoztatják a játékosokat.

Milyen típusú játékokkal szeret legjobban játszani egy játéktervező?

Amióta játéktervezéssel foglalkozom, inkább csak egyszerűbb játékokra van időm. A Facebookon kedvencem a Bejeweled Blitz, ami egy nagyon egyszerű játék: drágaköveket kell úgy megforgatni, hogy legalább három kő kerüljön egy sorba. Szórakoztató, csak egy kis figyelem kell hozzá. Néha együtt játszom a kisfiammal, aki a LEGO játékok szerelmese. Szinte ünnepnek számít, amikor szorítok magamnak néhány órát, hogy a kedvenc Zelda és Tomb Raider játéksorozatok valamelyik részével játsszak kicsit.

Lehet-e tanulni is a digitális játékokkal, vagy az csak időpocsékolás?

Sok gyerek azzal érvel, hogy a videójátékok fejlesztik a készségeiket. Ez alapvetően igaz, de sajnos a játék során szerezett gyakorlat csak ritkán hasznosítható a valós életben, így valójában itt csupán minőségi szórakoztatásról van szó. Ne feledjük, hogy a videojátékok egyáltalán nem ígérnek olyat, hogy a játékosok fel tudnának készülni a segítségükkel például az érettségire.

Hol keressen magának játékot az interneten az a gyerek, aki nemcsak az idejét akarja eltölteni, hanem azt szeretné, hogy ügyesebb, okosabb legyen a játék használatával?

Egy kicsit fordítanék ezen: ha egy játék alapján kiderül, hogy egy gyereket valamilyen terület különösen érdekel, akkor érdemes azzal a területtel foglalkoznia, azt tanulnia, abban képeznie magát! Sajnos jó oktatójátékokat nagyon nehéz találni, és az sem biztos, hogy létezik mindenféle érdeklődési területnek megfelelő játék. Általánosságban a szimulációs játékok, szimulátorok, logikai és műveltségi játékok alkalmasak a tanulásra, de igazából azzal sem teszünk rosszat, ha egy gyerek minden további cél nélkül egyszerűen csak jól érzi magát, hiszen a szórakozás legalább annyira fontos, mint a tanulás vagy a munka. Grastyán Endre neurobiológus már a 80-as években kimutatta, hogy játék közben olyan anyagok termelődnek a szervezetünkben, amelyek létfontosságúak, és külső táplálékokból, vitaminokkal nem pótolhatók!