A gyógyító csokoládé - Bonbonpirulák minden korosztálynak

Dénesné Spitzer Évával Győrfi Ágnes beszélgetett

A Budán működő, első autizmusbarát csokoládémanufaktúra alapítói hisznek abban, hogy nem csak különlegesen elkészített édességeikkel tehetik boldogabbá a világot: munkájukkal segítik a fogyatékossággal élő fiatalok életét is. A szakértelemmel és elhivatottsággal készített gyümölcsös, fűszeres finomságok konyhájába, amely tavaly elnyerte a Fogyatékosság-barát Munkahely elismerést, az egyik alapító, Dénesné Spitzer Éva segítségével pillanthatunk be.

Miért éppen az autista* fiatalokat támogatja a csoki műhely?
Mivel a saját családunkban is él autista gyermek, megtapasztalhattuk, hogy ők mennyire érdekes, értékes, különleges emberek. Egy kicsit mások az átlagos emberekhez képest, ezért több segítségre van szükségük. Mi azért is nyertük el ezt a díjat, mert autista fiatalokkal dolgozunk együtt. A közös munka mellett számos programot is szervezünk számukra. Célunk, hogy a sajátos odafigyelést igénylő emberek is önálló, boldog életet tudjanak élni.

Milyen speciális eszközöket, módszereket alkalmaztok, hogy a különleges odafigyelést igénylő emberek könnyebben boldoguljanak a konyhában?
Az autista emberek számára nagyon fontos, hogy pontosan tudják előre, mi fog történni velük. Részletes napirendet állítunk össze számukra, ami egy kicsit olyan, mint az órarend az iskolában. Rengeteg képet és leírt szöveget használunk a munkájuk megsegítésére, hisz ezeket jobban megértik, mintha csak szóban mondanánk el nekik a feladatokat.

A közös csokikészítés élménye miben fejleszti, segíti a résztvevőket?
A csokikészítés során gyakran adódnak olyan helyzetek, amikhez az autista gyerekeknek nehéz alkalmazkodniuk. Például nekik nem könnyű a kapcsolatteremtés, a beszélgetés másokkal. Az udvariassági szabályok betartását is tudjuk együtt gyakorolni. 

Hogyan képzeljünk el egy Maszat Napot? 
A Maszat Nap egy élményekkel teli foglalkozás, ahol a résztvevők megismerhetik a csokoládé történetét, és természetesen nem maradhat el a csokikóstolás sem! A program végén mindenki hazaviheti a saját készítésű csokiját. A résztvevők a foglalkozás előtt néhány nappal kapnak egy különleges Maszat naplót is, ami segíti őket a felkészülésben. A naplóban fényképek vannak arról, hogy hol lesz a foglalkozás, kik tartják a programokat, mi fog történni a nap során. Az emlékkönyvbe a csokikészítésről készült fotókat is be lehet később ragasztani, ami megörökíti a felejthetetlen pillanatokat.

Úgy tudom, időnként nyitva tartjátok a műhelyeteket, hogy mások is betekinthessenek. 
Így van, a Nyitott műhelyünkben tartott csokikészítő foglalkozásokra bárki jelentkezhet. Szívesen szervezünk születésnapi ünnepséget is a gyerekek számára. Az érdeklődők a honlapunk (www.kockacsoki.com) Nyitott műhely menüpontja alatt bővebben tájékozódhatnak a lehetőségekről. A jelentkezéseket szeretettel várjuk e-mailben vagy telefonon.

 

*Az autizmus a társas, kommunikációs, illetve gondolkodásbeli készségeiben fejlődési zavarral küzdő ember állapota. Autista gyerekekről olvashattál lapunk idei első számában (Különös lények tematikus szám).

Képek forrása: https://www.facebook.com/Kockacsoki/photos/?tab=album&album_id=127030766...
https://www.facebook.com/Kockacsoki/photos/?tab=album&album_id=111937010...