A csúnya kacsa

Színházi ajánló

Ismeritek a rút kiskacsa történetét? Akit kiközösítettek, mert csúnyácskának született, pedig még csak nem is kacsa volt? 

A HOPPArt Társulat színpadi változatában a csúnya, fehér kacsát sárga strandpapucsban csattogó testvérei és szülei elkergetik a háztól, csak édesanyja adományoz neki egy dobozka ennivalót és pár jó tanácsot: 
ne álljon szóba idegenekkel, ne keveredjen rossz társaságba és ne vegye el, azt, ami a másé, továbbá: lehetőleg keressen egy olyan helyet, ahol jól érzi magát. Anyja tanácsai sok nehézségen segítik át a csúnya kacsát, mégis minden alkalommal menekültként kénytelen folytatni viszontagságos útját… Folyamatosan keresi anyját és otthonát, és amikor végre egy kemény tél végén kitavaszodik, meglepetten veszi észre, hogy rajta is hófehér szárnyak nőttek, hattyúvá vált, és befogadja őt a hattyútársadalom.

HOPPart Társulat: A csúnya kacsa. Fotó: Borovi Dániel

Az előadás tele van egyszerű, de nagyszerű megoldásokkal. A jelmezek nincsenek túlbonyolítva (hófehér ruha a hattyúlányoknak és a zenészeknek; fehér nadrág és fehér felöltő a csúnya kacsának, piros színű ruha a rókának, szőrmekucsma és kertésznadrág a kutyának); a természetet és az emberi környezetet színes faasztalok sokasága jeleníti meg (a nádas zöld asztal, a tó kék asztal, a ketrec kicsi felfordított asztal, és a guruló ruhaakasztónak is számos funkciója van); a fa, a szikla, a meredély egy-egy szék, a jég asztalokra boruló, lengő, átlátszó nejlon…  Így aztán bátran dolgozhat előadás közben a képzelőerőnk is!

A mesejátékot gyakran megszakítják a színészek által, különféle hangszereken játszott zenei betétek, dalok, amelyek színessé, pergőbbé és ahol kell, megfelelően feszültebbé teszik az előadást.
Nagyon jó szívvel ajánljuk nektek a darabot!

HOPPart Társulat  – Vaskakas Bábszínház:
Markó Róbert – Tengely Gábor: A csúnya kacsa
Hans Christian Andersen A rút kiskacsa című meséje nyomán, Kolozsi Angéla szövegkönyvének felhasználásával.
Időtartam: 60 perc

Szereplők: Szilágyi Katalin, Friedenthal Zoltán, Valentyik Anna e.h., Keresztény Tamás, Herczeg Tamás, Kiss Diána Magdolna
Rendező: Tengely Gábor

Fotók: Borovi Dániel

Besze Barbara