A beton titka

A BETON TITKA


A keverést régen kézzel végezték, de nem közvetlenül a talajon, hanem valamilyen szilárd anyagból kialakított keverőlemezen. Először háromszor szárazon keverték össze az anyagokat, majd még kétszer a víz hozzáadása közben (lásd az 1. sz. fotót, amely a kis földalatti vasút építését mutatja az Andrássy úton 1894 szeptemberében).

Ma a jó minőségű betont már nem az építéshelyen keverik, hanem erre szakosodott vállalkozásoktól rendelik. Az ilyen betont transzportbetonnak nevezik, és megrendelni transzportbeton üzemekben lehet. A transzportbeton üzemekben megvannak a korszerű gépi keverés feltételei, amelyek kiváltották a keveréssel járó nehéz fizikai munkát (lásd a 2. sz. fotót).

A technikai fejlődés és a környezeti hatások megváltozása következtében ma más módszereket kell alkalmaznunk, ha ugyanolyan vagy inkább jobb minőségű betont akarunk előállítani. A betont ma különféle cementek, osztályozott adalékanyagok, víz, adalékszerek és egyre gyakrabban kiegészítő anyagok (pl. mészkőliszt) keverékéből állítják elő, betonszállító autókkal, un. mixerkocsikkal szállítják az építkezés helyszínére (lásd a 3. fotót),

ahol betonpumpák segítségével juttatják be a zsaluzatba

és gépi tömörítéssel, un. vibrátorokkal dolgozzák be (lásd az 5. fotót).

A legfontosabb adalékszerek a képlékenyítők és a folyósítók. A folyósítók segítségével földnedves betonból folyós betont is elő tudunk állítani, többletvíz hozzáadása nélkül. A túl sok víz ugyanis lerontja a beton minőségét. Ezek a szerek tették lehetővé napjainkra az un. öntömörödő beton előállítását is, amely már a vibrátorokkal történő tömörítést is feleslegessé teszi (lásd a 6. fotót, amely öntömörödő beton bedolgozást mutat egy előregyártó üzemben).

Nagyon fontos még a beton utókezelése, mivel annak szilárdulása kb. egy hónapig tart. A beton locsolása helyett ma már a beton felületére felhordható, párazáró filmet képező, korszerű utókezelő szerek állnak rendelkezésre. Ezek az anyagok ráadásul jobb eredményt is biztosítanak, mivel az utókezelő szerek hatása időben egyenletes (lásd a 7. fotót).

Készült a Magyar Cement-, Beton- és Mészipari Szövetség közreműködésével.

Letölthető csatolmány: Fedezzük fel együtt a betont! c. kötet,
Magyar Cement-, Beton- és Mészipari Szövetség
és Magyar Betonelemgyártó Szövetség. Í rta: Ungvári Bélyácz Betti
Rajzok és grafikai tervezés: FERLING Kft. | Ferling Szonja