3 emeletes mesekönyv (részlet)

Kik élnek a házban?

A mi Háromemeletes Házunkban a balkonon, a teraszon, és fent, a tetőn Leander papa és Leander mama és családja virágzik. A kis leanderek pajkosak, csintalanok. Erre nyújtogatják, arra nyújtogatják a levelüket. A Vitéz Muskátlik nagy és színes család. Az egyik balkonon tavasztól Sétányrózsa néni és rokonsága él, fehér, sárga és piros sziromruhában. Gyakran pihennek a tetőcserepeken és a teraszokon boszorkányok, tündérek, galambok, szélfuvallatok, és olyan énekek, akik elcsavarogtak, és éppen nem találják gazdájukat, az énekeseket. A Házban az egyik lakó Paradicsom Gézáékat és Paprika Piroskáékat karózza a tetőn. A padláson, mint már mondtam, Sámánova Pukkanova Jajneked, a boszorkány lakik.

Egy igazi ház nyikorog, sóhajtozik, morfondírozik, recseg és beszélget. Néha még dúdol is. Meg álmában horkol egy kicsit. A mi Házunk ilyen. A falai között kiskendő és lepedőnagy huzatok szállnak és suhannak. Láthatatlanok. De mi azért érezzük őket. A mi Házunkban például a legelőkelőbb huzatot Gróf Huzatnak nevezik. Van egy különös lakótársunk, egy jó kis fogfájás Szuvas. Ő úgy lett, hogy egy régebbi lakó, bizonyos Fogas úr, soha nem forgatta a szájában a fogkefét.

Csak rágta a cukrokat, a kolbászokat!

Azzal dicsekedett az udvaron, neki nem kell fogat sikálni, már a neve is fogas. Pórul is járt őkelme. Kilyukadt az egyik foga, vagy talán több is. Lyuk lyuk hátán:

De amikor elköltözött, itt hagyta nekünk a fogfájását. Szuvas azóta jön és megy, és szívesen fejest ugrana valaki szájába.

Aztán velünk él a Házban Tüsszentés Hapci, meg Kis Sóhajtás és Nagy Sóhajtás, és Kacagás és Sírás. És persze Por Béla és Por Béláné! Néha pedig huhogás hallatszik a tető felől, de nem a szellemek beszélgetnek, hanem csak a Bölcs Bagoly, aki szintén velünk él, dúdolászik.

Jó kis lakóközösség, ugye?


A veszekedők

Néha nagy veszekedés támad a Házban. Az egyik veszekedő így néz ki, és Kuruc Béla bácsi a neve:

                                      

a másik veszekedő pedig így néz ki, és Labanc Palika a neve:

                                         

Ha Kuruc Béla bácsi jóllakott, akkor Labanc Palika éhes maradt.

Ha Labanc Palika fázott, Kuruc Béla bácsinak melege volt.

Ha Kuruc Béla bácsi aludni akart, Labanc Palika éber volt, és kalapálni akart, vagy toporzékolni, vagy trombitálni.

– Ej a te dédapád, így meg úgy – dühösködött Kuruc Béla bácsi.

– A te dédapád így meg úgy – hepciáskodott Labanc Palika.

Szóval sokat ellenkeztek, sokat perlekedtek.

De hiába ellenkeztek, hiába perlekedtek, ugyanabban az országban laktak.


Részlet Darvasi László A 3 emeletes mesekönyv című könyvéből.
Illusztrálta: Koncz Tímea, Magvető, Budapest, 2013