1 másodperc alatt 10 golyó

Farkas Judit interjúja

Viktor fiatal kora ellenére már 11 éve paintballozik versenyszinten, és 5 éve edzéseket is tart. A Paintball Akadémia Sportegyesületet vezeti. 

Mit jelent a paintball? 
A paintball szó magyarul festéklövészetet jelent. Olyan sport, amely során a játékosok egymást paintball markerekkel (festéklövő eszköz) kilőtt festékgolyókkal próbálják meg eltalálni. Szuper sport, mindenkinek ajánlom, aki vagány, nem fél, és szereti az izgalmakat! A paintballt több mint 40 országban több millió játékos választja szórakozásként, hobbiként vagy hivatásként.


Milyen felszerelés szükséges hozzá, hol lehet játszani, és mik a legfontosabb játékszabályok?
A paintball-versenyeket 36x45 méteres, egyedi pályákon 45 felfújható fedezék között játsszák. Egy csapat akkor ér el pontot, ha megérinti az ellenfél kiindulási pontját. Egy mérkőzés 4 pont különbségig vagy 10 perc tiszta játékidő leteltéig tart. A játékosok 10 golyót lőnek másodpercenként. Akit bárhol, akár még a markerén eltalálnak és festékes lesz, kiesik. A felszereléshez hozzátartozik a védőmaszk, a paintball marker, palack, tár és ruházat. Kezdőknek mindezt nem muszáj megvenni.
 

Ha alsós gyerekek szeretnének paintballozni, milyen lehetőségük van erre Magyarországon?

A paintball 14 éves kor alatt kizárólag szülői felügyelettel űzhető. Egyre inkább elterjedőben van az úgynevezett Splatmaster technológia, amelynek lényege, hogy kisebb és lassabb golyókkal folyik a játék, tehát az érzékenyebb gyerekek is tudják élvezni a paintballt. Aki pedig bírja a gyűrődést, és nem riad meg pár lila folttól, az jöjjön el egy edzésünkre. 

Biztonságos ez a sport? Mire kell figyelni, amikor pályát vagy egyesületet választunk?
A paintball a statisztikák szerint a biztonságos sportok közé tartozik, kevesebb sérülést okoz, mint a tenisz. A személyes tapasztalatom szintén ez. Bár a paintballtalálat nem kellemes, a közhiedelemmel ellentétben nem túl fájdalmas és egyáltalán nem veszélyes. 

A paintballpálya kiválasztásánál a következőkre érdemes figyelni: 
• A maszkokban ún. thermo lencse van-e: nagyon kellemetlen ugyanis, ha a védőmaszk bepárásodik. Erre megoldás a kétrétegű lencse, amit sajnos nem használnak mindenhol.

• Ellenőrizzük, milyen festéklövedéket adnak: fontos a festékgolyó minősége és az ára is. Ha rossz a golyó, akkor lehetsz bármilyen ügyes, nehezen fogod tudni lelőni az ellenfeleidet. Az ár pedig azért nagyon fontos, mert egy játék során 4-600 lövedéket simán el tudsz lőni, így nem a belépődíj, hanem inkább a golyók ára fontos.

• Nézzük meg, vannak-e a pályán balesetet előidéző tényezők: sajnos a pályák egy része elhagyott épületekben van, és előfordulhat, hogy balesetveszélyesek. 


Van-e valamilyen otthon végezhető gyakorlat, amivel készülhetnek olvasóink a játékra?
Igen, honlapunkon elérhető két videó, amelyben részletesen elmagyarázom, hogy mire érdemes odafigyelni a paintballra történő felkészülés terén.