Olvasási idő: 
21 perc

Mi az a többlet, amit csak az olvasás adhat?

Erre a kérdésre a legkülönfélébb válaszokat adták a diákjaim és az interneten kérdésemre válaszoló többnyire anonim gondolkodók. Utóbbiaknak ezúttal is köszönöm, hogy nemcsak a napi aktualitásokkal foglalkoznak, hanem az én együgyűnek tűnő kérdéseimet is komolyan vették. Csak látszólag haszontalan probléma, ugyanakkor életbevágóan szükséges, hogy az olvasásra irányítsuk a figyelmet! 
Miért is?     
Talán azért, mert egyre kevesebb ember olvas rendszeresen. A diákok körében is az tapasztalható, hogy hanyatlott az olvasási kedv, egyre többen vannak azok, akik hallás után tanulnak, s már a tankönyvet sem veszik a kezükbe, hát még a szépirodalmat! 
Nehezítő körülmény továbbá az is, hogy a kilencedik osztályos diákok tetemes hányada nem tud jól, kifejezően olvasni, alapvetően az olvasás technikáját sem sajátították el megfelelően. Ha már a mondat végére jutva sem érti meg, miről van szó, nyilván nehezen kérhető számon, miről szól a szöveg. Az olvasást és szövegértést egyre többen kudarcként élik meg. A matematika mellett felnő a másik mumus, az olvasáshiány réme. 

Miről szólhat egy magyartanár első blogja? 
Na, ……na, …..  Na, mire jó az olvasás?  c. – a világhálóra tűztem kérdésemet. Mindjárt nyilvánvalóvá válik, hogy milyen széles társadalmi réteg köréből kaptam válaszokat:  

De mit is ad az olvasás?  Mire jó az olvasás? 

hogy ne maradj teljesen buta! 
jó lesz tőle a helyesírásod meg a szókincsed, 
meg jól fogsz tudni fogalmazni...
meg az is lényeges, hogy mit olvasol...
még műveltebb is leszel...
a regénytől meg a  fantáziád fejlődik, mert neked kell elképzelni a dolgokat... 
ja, meg ha elmondod magadról, hogy olvasol, komolyabb embernek tartanak (nem mondom, hogy ez helyes így, de szerintem mindenképp igaz)... 

Olvass el egy jó könyvet, és megtudod. 
Szeretek olvasni, főleg regényeket. Az olvasás kicsit kizökkent a hétköznapokból, ráadásul bővül a szókincsed, és művelődsz kicsit.

Hogy a könyveid ne porosodjanak xD    
Hogy tornáztasd kicsit a szemizmaidat!:)

Miért, mire jó a filmnézés vagy a zenehallgatás? Na, az olvasás is ugyanarra jó. Szórakoztat, ezen kívül művelt is lehetsz tőle.

Imádok olvasni, mert jó. 
Ismerősöm könyvesboltban dolgozik. Van a Világirodalom Remekei sorozat, gondolom, mindenki ismeri, különböző színű vászonkötésű könyvek. Bemegy a versenyző, és kér 39 cm(nem vicc!) zöld könyvet, mert még ennyi helye van a könyvespolcon, mert ez megy a tapétához. Háááááá!

Unaloműzésnek jó.

segíti a nyelv magasabb szintű elsajátítását… 
fejleszti a fantáziát és a koncentrációképességet… 
olyan dolgokról is olvashatsz, amivel te magadtól nem találkozhatnál, vagy nem ilyen nézőpontból élnéd át. Ezáltal szélesítheti látókört, a gondolkodást. 

Jó szórakozás.

segít abban, hogy legyen saját véleményed és önállóan tudj gondolkodni…
olyan helyekre visznek el a könyvek, ahol soha nem jártál, és nem is fogsz, fejlesztik a fantáziádat, mert nem adnak mindent készen, mint a filmek vagy a képregények.
ha tankönyvet olvasol, attól okosodsz, ha szerelmes regényt attól nem minden esetben… Mondjuk úgy, hogy a sok olvasástól tájékozottabb leszel és bővül a szókincsed. Az olvasás rontja a látást?
Dehogyis! 

Épp, hogy erősíti, ráadásul a szellemi koncentrációt és az agyi kapacitást is növeli. Pusztán akkor romlik a szemed, ha gépen olvasol nádzson sokáig.

Vagy ha nem elég erősségű fénynél olvasol.

ha netalán rontaná, akkor is olvass,  mert lehet, hogy vak leszel, de legalább nem maradsz hülye! :D

Nem úgy működik az olvasás, hogy elolvasol 50 oldalt és nő eggyel az IQ-d...
Nem mindegy mit olvasol.
Olvass, de ne csak szemetet. Sok olyan is van. A csapda ott van, hogy nem egyszerű kezdetben eltalálnod, mi az ami "minőségi" olvasmány, mi az ami "okosít". Ez egy. 
A másik dolog az, hogy azért bármilyen olvasmány is valamelyest megdolgoztatja az agyad azt a részét is, amelyet olvasás nélkül nem használnál. 
Egy könnyed, de jó olvasmányból is sok mindent megtudhatsz anélkül, hogy észrevennéd. És itt van a kutya eltemetve. Minden - kicsit is "minőségi" olvasmány - úgy tanít, hogy észre sem veszed. 
Tehát igen, általában az "olvasástól okosabbak leszünk". Bárki, bármit is mondjon ellene. :) 

Ja, a telefonkönyv nem igazán jó erre a célra. És unalmas. :D    

Kutatók összehasonlították az agyi aktivitást a felnőtt analfabéták és az írni-olvasni tudó személyek között, majd összehasonlították a tanult betűk hatását az agyi kapacitásukra mérten. Azt állítják, hogy az írni-olvasni tanulás folyamatának sokkal nagyobb hatása van az agyi kapacitásra, mint gondolták, sőt, ez a folyamat pozitívan befolyásol más agyi aktivitást, mint pl: látás és beszéd.

Hogyan lehet fejleszteni az olvasás megértést?
Elolvasok valamit, és gőzöm sincs, mit olvastam! Hogy lehetne ezen segíteni? Hogyan lehetne fejleszteni? Most lettem egyetemista és nagyon sokat kell majd olvasni.


Lassan kell olvasni csendes, nyugalmas helyen, úgy, hogy tiszta fejjel csak oda figyelsz. Mondatról mondatra gondold végig, hogy érted-e, amit nem, azt olvasd újra. Bekezdésenként mondd fel. Ez persze időigényes, de majd belejössz. 
A jegyzetelés, vizuális elrendezés, színek használata is segít világosan látni.

Melyik könyv szeretette meg veletek az olvasást?

Hát az első könyv, amit imádtam, az a  Harry Potter volt, ez adta a kedvet, hogy minél többet olvassak.

Nekem Nógrádi Gábortól a Pete Pite volt az első könyvem és mivel eléggé tetszett, majd kölcsönöztem egy másik könyvet. Ettől kezdve szerettem meg az olvasást. Elolvastam a könyvtárban lévő összes Thomas Brezina könyvet és azt hiszem, miatta lettem ilyen könyvfüggő :)Mindig szerettem olvasni, de az első komolyabb az Szilvási: Egymás szemében
Szilvási Lajos Szökőév. 15/L   (A jelölés 15 éves lányra utal) 

Azt hiszem a Vuk:D 
Amúgy én is eredendően szeretek olvasni.

A legeslegelső olvasmányom az életben ( az elsős olvasókönyvemen kívül xD) Janikovszki Éva Kire ütött ez a gyerek? című műve volt, nagyon megszerettem, mert rövid és vicces volt. Ezek után már kerestem érdekesebb könyveket, és végül megkaptam névnapomra az Anya nélkül soha c. könyvet, ami hosszú volt, de nagyon tetszett. Innen már nem volt megállás elolvastam egy Stephen King könyvet is, a Carrie-t, majd a Harry Potter első részét. Kisebb olvasmányok után jött az Alkonyat,  amit megrendeltem. Az első és a második részt két nap alatt olvastam ki xD elég rövid idő, ha úgy vesszük. A téli szünetben rendeltem meg a harmadik részt, amivel szintén egy nap alatt végeztem. 

Még mindig imádok olvasni és keresem a jobbnál jobb könyveket.  15/L

Mit olvastatok a téli szünetben? 

Ezt a kérdést tettem fel 2011. január 4-én,  a 10. A osztályban az újév első irodalomóráján. A huszonhét fős osztályból 14 diák adta be a válaszát. Nézzük, mi derült ki számomra ebből a rövid felmérésből!

Az osztály fele örömmel olvas, s élményt, szórakozást, kalandot, izgalmat jelent számára a könyv. Néhányan újraolvasták a már korábban elolvasott könyvet: ragaszkodást, a kalandok újbóli átélést akarta megélni     fő. Mindössze egyetlen diákom írt arról, hogy a kötelező olvasmány élményt jelentett számára. Kissé meglepett, hogy Moldova György műveit is ismerik, ezekben az esetekben családi indíttatás állhat a háttérben, s nem az iskolai motiváció. De ez teljességgel mindegy is, a lényeg az, hogy örömet, feszültséget, élményt találtak a kézbe vett művekben. 
Mi van a többi tizenhárom fővel? Vagy úgy ítélték meg, hogy a rendelkezésükre álló öt percen nem tudja jól leírni, amit gondol, vagy egyáltalán nem olvasott. Sajnos ez utóbbinak nagyobb a valószínűsége. Ezek az öt percek arra is jók, hogy hangosan is megtegyük ajánlásunkat, s kedvet adjunk könyvek kicserélésére.  Még emlékszem rá, hogy ugyanez az osztály ilyen könyvajánlással falta végig Sohonyai Edit kortárs szerző össze műveit. 

Nézzük, hogyan számoltak be a diákok karácsonyi könyvélményükről!

Kudlák Anna 10.A


KARÁCSONYI KÖNYVÉLMÉNYEM


A karácsonyi szünetben, kiszakadva a hétköznapok zajából volt időm, hogy olvashassak. Ayşe: Seherezádé lánya című regényét választottam. A történet egy mélyen vallásos, szigorú családban cseperedő kamaszlányról szól, aki a szerelméért szembeszáll a családjával s megszökik a kényszerházasság elő, amit vallási alapon kényszerítenének rá. A cselekményszálat izgalmas epizódok, visszaemlékezések és persze romantikus részek is színesítik. Könnyed nyelvezete és az érdekes témaválasztása az olvasást igazi élménnyé tette.Solymos Enikő 10.A


KARÁCSONYI KÖNYVÉLMÉNYEM


Elizabeth Gilbert: Ízek, imák, szerelmek című könyve szolgált karácsonyi olvasmányként.
Amikor a könyvet olvastam, minden másról elfeledkeztem és csak a könyvre koncentráltam. Ez számomra nem volt nehéz, hiszen teljességgel belemerültem a könyvbe, mivel a mű által hihetetlen sok kérdésre választ kaptam. Az író igyekszik megmutatni az élet fő problémáit, és rávezeti az embert arra az útra, amely a megoldás lehet a gondokra. Csak ajánlani tudom mindenkinek, aki szerelemre, kultúrák megismerésére és kalandokra vágyik.Pánti Zsuzsanna 10.A


KARÁCSONYI KÖNYVÉLMÉNYEM


Én V. C. Andrews első könyvét, a Virágok a padláson című művét olvastam. Számomra azért volt érdekes, mert négy testvér összetartásáról és hirtelen tragikussá vált életéről szól. A könyv mellett felnőttebbnek érzem magam, s minden oldal elolvasása után ráeszmélek, milyen jó családom van, és milyen szerencsés vagyok. Hihetetlen, ahogy visszaemlékezik gyermekkorára és akkori élményére, ahogy ő megélte ezt a sorsot.


Engel Tünde Rózsa 10.A


KARÁCSONYI KÖNYVÉLMÉNYEM


Moldova György: A napló című könyvét újra átolvastam, mivel az a kedvenc könyvem Che Guevara-ról. Karácsöonyra pedig megkaptam Moldovától a  Riport a magyar tűzoltókról című riportkönyvet. 
Nagyon tetszik a könyv, bár még csak az első kötetet olvastam el a kettőből, de ez is olyan érdekesnek ígérkezik, mint az egészségügyről szóló trilógia.
Moldova hitelesen mutatja be a tűzoltók nehéz helyzetét, és ezt nagyon érdekesnek tartom.Kiss Patrik 10.AKARÁCSONYI KÖNYVÉLMÉNYEM


Moldova György: Riport a tűzoltókkal című művét kezdtem olvasni, bár még most kezdtem, nagyon érdekes így is. Említi benne a kiképzést és a tűzoltók életét is. Nagyon sokat nem tudok még írni erről a műről, mert két napja kaptam, de alig várom, mi lesz még.Dao Ha  Marianna 10.AKARÁCSONYI KÖNYVÉLMÉNYEM


A téli szünetben az Ahol a szivárvány véget ér című könyvet olvastam. Ez egy körülbelül 400 oldalas regény, melyet kedvenc írom Cecelia Ahern írt. Többször olvastam már ezt a művet, de minden egyes alkalommal képes teljesen rabul ejteni. Egy kisfiú és egy kislány életét követi végig hétéves koruktól. Tele van izgalommal, fájdalommal, és a legvégéén szerelmük is beteljesül. Mindez attól lesz még jobb, hogy az egész történet levelekből és e-mailekből bontakozik ki.


Palus Anna 10.AKARÁCSONYI KÖNYVÉLMÉNYEM


A téli szünetben azt terveztem, hogy a matekra tanulok, de karácsonyra kaptam egy könyvet, aminek a címe: Düledék palota - Klasszikus Rémtörténetek. Először kicsit megijedtem, mert kb. 800-900 oldalas, de belelapoztam, és láttam, hogy rövid történetek vannak benne összeválogatva. A tartalomban felsorolták az írók neveit is, hogy melyikük mikor élt. Az átlag a 17-18. századi. Megtaláltam benne a Frankenstein történetet és egyéb várba zárt hercegnők tragikus életéről szóló novellákat, le sem bírtam tenni. Havadi-Nagy Zsálya 10.AKARÁCSONYI KÖNYVÉLMÉNYEMA karácsonyi időszakban bukkantam rá Szalóczi Dániel fiatal költő első verseskötetére, a Csakrádfigyelős című műre. Humoros és mai kortárs költőtől kerestem verseket az irodalom pályázatra. Kifejezetten örültem, hogy egy kevéssé ismert szerzőt találtam. A Csakrádfigyelős című kötet fő témája a szerelem, maga az érzelem és annak kimutatása.Magyar Hanna 10.A


KARÁCSONYI KÖNYVÉLMÉNYEM


Stephenie Meyer: Twiligt

Ezt a könyvet olvastam a téli szünetben. Nagyon érdekes volt. Ez egy romantikus és misztikus történet. Egy lányról szól (Isabella Swan) aki Forks-ba költözik az édesapjához. Ott megismerkedik egy fiúval (Edward Cullen), aki valójában vámpír. Eleinte Edward mondta, hogy nem kellen, hogy jóban legyenek, de annyira beleszeret, hogy nem bírják ki egymás nélkül.
Egyik nap elmennek baseballozni és ott találkoznak más vámpírokkal. Laurent Bellára fog vadászni. Bellát megharapja, de Edward megmenti, és nem hagyja, hogy Bella is átváltozzon. Ez a történet folytatódik. Van még két érdekes kötetem ettől az írótól.


Fancsovits  Kinga 10.A


KARÁCSONYI KÖNYVÉLMÉNYEM


A szünetekben általában sokat olvasok, de ez a szünet most más volt. Sajnos nem tudtam eleget olvasni, több könyvből olvastam részleteket, melyeket most nem tudnék felsorolni.
Egyetlen könyvet azonban teljes egészében elolvastam. Ez J. K. Rowling Bogar bárd című könyvét, melyet minden karácsonykor újraolvasok. Négy-öt aranyos, tanulságos történet található benne. Valójában gyermekmesék, bár én nem vagyok benne biztos, hogy a gyerekek teljesen megértenék a tanulságokat. A könyv a Harry Potter-sorozathoz kapcsolódik, így mindenféle varázslatos lények, boszorkányok és varázslók szerepelnek benne. Én izgalmasnak találtam, még mindig, pedig már sokszor olvastam.Gergely Dorina 10.AKARÁCSONYI KÖNYVÉLMÉNYEM


A téli szünetben újraolvastam J. K. Rowling fantasztikus művét, a Harry Potter 7. részét, melynek címe Harry Potter és a halál ereklyéi. A 7 részes kötetből a kedvencem a 6. rész volt, viszont mivel mostanában láttam a moziban a 7. részt.
A két ünnep között leültem, hogy elolvassam, és három nap alatt végeztem vele. Alig tudtam felállni a könyv fölül és arra jöttem rá, hogy a film szinte teljesen megegyezik a könyvvel. Nagyon szeretem ezt a 7. részt.Molnár Ramóna 10.AKARÁCSONYI KÖNYVÉLMÉNYEM


A téli szünetben a „Twiligt” című könyvet olvastam Stephenie Meyer-től. A film hatására elkezdtem olvasni az első részét. A történet egy visszahúzódó lányról szól, aki találkozik egy vámpírral, akibe szerelmes lesz. A könyv az ő szerelmük eseményeit és megpróbáltatásait írja le. Először a filmet láttam, de számomra a könyv hatásosabb volt.

Bögre Dorina 10.AKARÁCSONYI KÖNYVÉLMÉNYEM


A karácsonyi szünetben ismét kezembe került J. K. Rowling Harry Potter című könyvsorozatának egyik kötete, mégpedig a negyedik rész.
Számomra kikapcsolódás ezeket a műveket olvasni, szórakoztató és izgalmas irodalom. Ismerjük a kifejezést: „csak úgy falja a könyveket”. Én is hasonlót érzek, amikor belecsöppenek Harry Potter különös világába.
A Tűz serlege című 4. részben Herry ismét visszatér a Roxfort iskolába, ahol újabb életveszélyes kalandok várnak rá. A megrendezésre került Trimágus Tusa versenyzőjeként megküzd a roxforti tó szörnyecskéivel, kicselez egy sárkányt, majd a labirintus közepéről egy temetőben ismét szembetalálja magát örök ellenfelével.
Alig várom, hogy a következő részben is részese legyek a főhős életének.Kerekes Nikolett 10.AKARÁCSONYI KÖNYVÉLMÉNYEM


Az idei karácsonyi könyvélményem Csokonai Vitéz Mihály Dorottya című műve volt. A szünet második felében vettem nagy nehezen a kezembe, de egy nap alatt elolvastam, mert felkeltette az érdeklődésemet. Tudom, ha a mű közepén letettem volna a könyvet, a kíváncsiság emésztett volna. Az eleje nem volt túlságosan érdekes, mert Dorottya túl szerény volt, de amikor bosszúhadjáratba kezdett, elkezdett érdekessé válni. Kedvenc részem, mikor Dorottya rút vénasszonyból szépséges hölggyé válik és megtalálja élete szerelmét.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Küzdelem a nemolvasókkal 

A nemolvasók valójában sem a kötelező irodalmat, sem egyéb irodalmat, folyóiratot, de még a tankönyveket sem olvassák. Láthatóan 10. osztályban számuk már 2-3 fő, 11. osztályban  hirtelen megugrik a számuk, akár  8-10 fő/ osztály az, akitől kislépésben, kényszerrel és ráhatással  lehet elvétve kicsikarni valamit. Sajnos ez a létszám még a végzős korukban is megmarad, addigra már kiderül, hogy az egyetemi felvételi elképzelése ugrott, de még az sincs kizárva, hogy ezzel a hozzáállással is bekerülhet a felsőoktatásba.  

Mitagadás, egyre nagyobb küzdelmet folytatok a kötelező olvasmányok behajtásáért. Annak dacára, hogy az iskolai könyvtárban minden kötelező műből 30 köteles példány található, tehát a könyv beszerzése nem lehet kifogás. A gyerekek túlterhelésén, az egyes diákok rossz időbeosztásán,  s megfelelő motiváláson áll vagy bukik egy-egy mű kézbevételének sorsa. Néha el kell tudni fogadni, ha jelentik kifogásaikat, ilyenkor azt javaslom, hogy mely részeket, fejezeteket olvassák el, mert az kihagyhatatlannak tartom. 


Az nem vitás, hogy olvasni kell, de mi az a többlet, amiért olvasni jó?

Szórakoztat. Ha téged nem, akkor ott baj van. 
Rengeteg információt felszedsz, és még a helyesírásod is …


A kérdésemre „dellfil” válasza bizonyult leghasznosabbnak, okosnak és szintézisteremtőnek.

„Ugyan mit lép a sok, számítógépe elé ragadt ember. Mert az vitathatatlan, hogy aközben is sokat olvasunk. De ez azért - te is tudod, hogy a könyv  -  az "kicsit" más. 
Azt mondod "...nem vitás, hogy olvasni kell,..." 
Igen, egyet értek. De miért is? Előttem már leírták, javuló helyesírás, bővülő szókincs... stb. Biztos, hogy ezért kell? Mert nagyon nem mindegy mit, és mikor, amellett ki, és hogyan olvas. 
Hogy mi az a többlet,  amit az olvasás ad? Mihez képest? Gondolom a filmre, a videók képi (és hang) világhoz viszonyítunk. Meg a televízióra. Ugye ezek a "könyv ellenségei". Azért mert befogadó számára sokkal kisebb erőfeszítéssel, sokkal töményebb információ és emóció áradatot biztosítanak. Előregyártva. Előre jól megrágva, megemésztve, hogy az agyacskát ne nagyon kelljen használni. Elég tágra meredt szemmel, és "nyitott" (de viszonylag álló aggyal) a képernyőre, vászonra bámulni, és befogadni. Passzív letöltés, legalább is addig, amíg megy a film. 
Viszont, ha olvasunk kicsit, más a helyzet. Most csak az irodalmi szövegekre gondoljunk. Mert a csak a szakmai jellegű vagy tisztán informatív szövegek, az azért más tészta... Egy jó könyv olvasása - feltételezem az illető gyakorlott olvasó - interaktív cselekedet. Olvasás közben újra kell építeni a művet. Persze az író segédletével. De a jól megírt szöveg, minden olvasáskor újra elevenedik, és mindig kicsit (vagy nem is annyira kicsit) más és másként, ahogy más, és más olvasó "eleveníti" meg. Tulajdonképpen az alkotás öröme is része az olvasásnak. Ez csak többlet, nem? 

Azután meg, gondoljunk bele, hogy sok ember fizikai mozgással "kínozza" testét. Miért teszi, hiszen fájdalmas. Főleg kezdetben. De azután amellett, hogy egy re jobban, fittebben érzi magát az illető, nagyrészt egészségesebb, szívósabb is lesz. Egyre kevesebb megerőltetésébe (testi, lelki) kerül az edzés. Kimondottan élvezetessé válhat. 

Nos az olvasással is valahogy így van,  egy idő után nem macera.”  

Az olvasás eredményeit, hasznosságát körbejárva jobbára csak általános igazságokra jutottunk, egyfajta bölcselkedést végeztünk. Aki sokat olvas, az többet él, hiszen az olvasás kibővíti, kitágítja az életét. S miközben ezt teszi, szelleme, személyisége gazdagodik, gyarapodik, ja és javul a helyesírása!