Author

Az V. Nemzetközi Hispanisztikai Konferenciáról

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Spanyol Nyelv és Irodalom Tanszéke és a budapesti Cervantes Intézet  közös szervezésében került sor a konferenciára, melynek témája ezúttal A gyermek a spanyol nyelvű irodalmakban (A gyermeki világ, lét és látásmód az irodalmi diskurzusban) volt.

 

A május 30-a és június 1-je között megtartott konferenciának a Cervantes Intézet biztosított a helyszínt (1064, Vörösmarty utca 32.).

 

A szervezők úgy gondolták, hogy bár több nemzetközi és hazai kutatás is foglakozott a gyermek szerepével a modern spanyol nyelvű irodalmakban, nem teljes a kép, és érdemes közösen gondolkozni a témáról.

 

A háromnapos konferencián több, mint hetvenöt előadó vett részt. Kiváló tudósok, egyetemi tanárok, hispanisták előadásokon és kerekasztal-beszélgetéseken járták körbe a kérdést olyan megközelítésekből, mint például a gyermekfigurák ábrázolása, a gyermeki beszédmódok, a gyermeki világ és a felnőtt létmód viszonyai, a gyermekirodalom és a gyermeki léthez kötődő műfajok. Képviseltetette magát Ausztria, Brazília, Franciaország, Kanada, Lengyelország, Magyarország, Mexikó, Olaszország, Szlovénia, az USA, és természetesen Spanyolország. A gyermeki látásmóddal kapcsolatos előadások és kerekasztal-beszélgetések szerkesztett változata várhatóan szeptemberben egy spanyol nyelvű kiadványban jelenik meg.

 

Az V. Nemzetközi Hispanisztikai Konferencián a következők mondtak megnyitó beszédet:

 • Juan Manuel Bonet (író és irodalomkritikus, a Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía volt igazgatója)
   
 • Nyerges Éva (Szépművészeti Múzeum, a Don Baltasar Carlos infáns portré alkotójának azonosítója, aki nem más, mint Alonso Cano, holott évszázadokig Velázquezt tartották a festmény alkotójának)
   
 • Scholz László (az ELTE Spanyol Nyelv és Irodalom Tanszékének vezetője)
   
 • Scholz László (az ELTE Spanyol Nyelv és Irodalom Tanszékének vezetője)
   
 • Josep Maria de Sagarra Ángel (a Cervantes Intézet igazgatója.)